Son günlerde üst solunum yolu şikayetiyle doktora başvuranların sayısında ciddi artış gözlemlenirken, özellikle bebek ve çocuklarda daha fazla görülen halsizlik, öksürük, ağrı ve ateş gibi şikayetlerle hastanelerin acil servisleri dolup taşıyor. Söz konusu şikayetlerin bir ay devam etmesiyle ‘bilinmeyen bir salgın’ endişesi akıllara gelirken, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap yoğunluğun sebebini açıkladı.
Üst solunum yolu infeksiyonu vakaları son günlerde ciddi oranda artarken, hastanelerin acil servisleri adeta doldu taştı. Bebek ve çocuklarda başta olmak üzere vatandaşlarda halsizlik, öksürük, ağrı ve ateş gibi şikayetler arttı. Doktora başvuranların sayısı her geçen gün yükselirken, “Bilinmeyen bir salgın mı var?” sorusu akıllara gelmeye başladı.
Son günlerde artan vaka artışlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, yaşanan yoğunluğun sebebini açıkladı.
BİLİNMEYEN BİR SALGIN MI VAR?
“Bilmediğimiz bir salgın durumu yok, hepsi bildiğimiz viruslardan kaynaklı şikayetler.” diyen Prof. Dr. Alpay Azap, “Ancak bu dönemde tamamen hakim olduğumuz virusların bir arada dolaşması söz konusu. Kimi hastalarda influenza dediğimiz grip virusuyla infeksiyon karşımıza çıkıyor. Kimi hastalarda RSV (Respiratuar Sinsityal Virus), kimilerinde COVID-19’un yeni varyantı, kimilerinde de farklı nezle virusları görülüyor.”
ARTAN VAKALARIN SEBEBİ NEDİR?
Söz konusu yoğunluğun beklenen bir durum olduğunun altını çizen Prof. Dr. Azap, pandemi döneminin etkilerine işaret ederken, “Bu aslında beklediğimiz bir durum. Beklenilmeyen bir şey söz konusu değil. Pandemiden sonra uzun süre kapalı kalmanın, maskeyi yaygın bir şekilde kullanmanın ve hijyen konusunda ekstra bir önem göstermenin getirdiği beklenen bir sonuç bu. Bu dönemde gribal infeksiyonlar biraz daha fazla karşımıza çıkıyor.” diye konuştu.
ŞİKAYETLER UZUN SÜRÜYOR, ÖKSÜRÜKLER GEÇMİYOR
Şikayetlerin bir ayı bulabilen şekilde devam etmesiyle ilgili de konuşan Prof. Dr. Azap “Bu tür gribal infeksiyonlardan sonra iyileşme süreci, özellikle öksürükle seyredenlerde, bir ayı bulabilir. Yani öksürük devam edebilir ancak bu virusun hala etkili olduğu ve hastalığın devam ettiği anlamına gelmez. Öksürüğün devam etmesi, hastalığın da devam ettiği anlamına gelmez.” ifadelerini kullandı.
SEBEBİ: VİRUSLARIN UÇ UCA EKLENİYOR OLMASI
“Ancak bazı hastalar aslında iyileşirken, aslında başka bir virusa yeniden yakalanıyor. O yüzden de şikayetler tekrar başlıyor.” diyen Prof. Dr. Azap, şikayetlerin uzun süre geçmemesinin nedeni olarak şöyle konuştu;
“Yani bu özellikle bu dönemde etrafımızda çok fazla sayıda hasta olduğu için peş peşe farklı virusların neden olduğu infeksiyonlar uç uca eklenebiliyor.”
“SEBEBİ KORONAVİRUS AŞILARI DEĞİL AMA…”
Kamuoyunda söz konusu hastalıklara koronavirus aşısının neden olduğuna dair söylentilerin kesinlikle doğru olmadığını vurgulayan Azap, “Koronavirus aşılarıyla bu şikayetlerin hiç bir alakası yok. Koronavirus aşılarının değil ama koronavirustan korunma önlemlerinin; maskeyi çok kullanmamızın, kapanmaların vermiş olduğu bir antrenmansızlık söz konusu sadece.