Malum son dönemlerde en çok konuşulan konulardan biri de Koronavirus. Çin’den yayılmaya başlayan bu virus son olarak İran, İtalya ve Yunanistan’ı da vurdu. Dünyanın birçok yerinde görülmeye başlandı. Türkiye’de ise bize ne zaman gelecek korkusu baş gösterdi. Sokaklarda maskeyle dolaşanlar, ellerinden dezenfektanları düşürmeyenler, korkularından dışarı çıkmayanlar var. Biz de “Koronavirus nedir? Bu kadar korkmamız doğru mu?” diye sormak için uzman bir isimle, Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği’nin yönetim kurulu üyelerinden biri olan Prof. Dr. Önder Ergönül’le bir araya geldik. Ergönül aynı zamanda Koç Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nde Bölüm Başkanı. Önder Ergönül’e göre koronanın influenzadan pek bir farkı yok. Bu kadar abartılacak bir durum da yok. Hele ki bazı doktorların önerileri Ergönül’ü dehşete düşürmüş. İşte koronovirusla ilgili gerçekler ve doğru bildiğimiz yanlışlar.
Herkes koronavirusu konuşuyor, durum insanların panik olup, korktuğu kadar kötü mü?
O kadar panik yapacak bir durum yok. Aşırı bir kaygı ve reaksiyon var. Bu da insanların bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor. Yoksa toplam koronavirustan ölenlerin sayısı 3 bin civarında, 3 bin bile değil. Oysa influenzadan yani normal gripten ölenlerin sayısı bunun en az 20 katı. O bizi çok korkutmuyor da nedense koronavirus bizi daha çok korkutuyor. 1 sene sonra diyeceğiz ki bu da normal, hep olan solunum viruslarından bir tanesi.
Bundan sonra koronavirusla mı yaşayacağız?
Tabii, influenzayla nasıl yaşıyorsak bununla da yaşayacağız. Ölüm oranı zaten çok yüksek değil; yüzde 1. Bazı ülkelerde yüzde 1’in altında.
Peki, neden bu virusun görüldüğü yerler karantina altına alınıyor?
Çok yayılmasın diye çünkü hayatı felç edebilir. Yeni bir şey çıktığı zaman yayılma hızı çok yüksek olur; toplum içinde o virusa karşı bağışıklık olmadığından çok hızlı yayılabilir. Mesela gelecek yıllarda bu kadar hızlı yayılmayacak. Çünkü bir nevi bağışıklık gelişmiş olacak.