COVID-19’un yeni varyantı XEC, hızla yayılarak üç kıtada görüldü. Türk Tabipleri Birliği Başkanı Alpay Azap yeni varyant için uyarılarda bulunarak “Ülkemizde önümüzdeki haftalarda XEC varyantının yavaş yavaş artarak hakim hale geçeceğini söyleyebiliriz” dedi.
XEC adı verilen COVID varyantına karşı uyaran bilim insanları, varyantın hızla yayılarak üç kıtada görüldüğünü kaydediyor. XEC’i Cumhuriyet’e anlatan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Alpay Azap, “Diğer dalgalarda gördüğümüz üzere yeni varyantlar, Amerika ve Avrupa’da ortaya çıktıktan birkaç hafta sonra bizde de görülmeye başlıyor. Buradan yola çıkarak ülkemizde önümüzdeki haftalarda XEC varyantının yavaş yavaş artarak hakim hale geçeceğini söyleyebiliriz” dedi. Azap, yeni varyant aşılarının olmamasının kırılgan gruplar için ciddi bir risk oluşturduğunu da vurguladı.
Bilim insanları, Almanya’da Haziran ayında tespit edilen COVID XEC varyantına ilişkin uyarıyor. Varyantın hızla yayılarak üç kıtada görüldüğünü kaydeden uzmanlar, havaların soğumasıyla daha da etkili olabileceğine işaret ediyor. Yeni varyant hakkında değerlendirmelerde bulunan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Alpay Azap, “XEC varyantı, Kasım 2021’de ilk defa ortaya çıkan ve sonrasındaki dalgalardan sorumlu olan bütün varyantların atası omikron varyantının yeni bir alt tipi. İlk olarak Haziran ayında Almanya’da ortaya çıktı, sonrasında İngiltere, Danimarka, ABD başta olmak üzere Polonya, Norveç, Ukrayna ve Çin gibi 27 ülkeden bildirildi. Halen ilk görüldüğü ülkelerde de hakim hale gelmiş değil” dedi. Azap, “Kendisinden önceki omikron alt varyantları gibi bu varyant da farklı ve daha ağır bir COVID-19 tablosuna neden olmuyor. Şikayetler yine benzer; ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, boğaz ağrısı, aşırı halsizlik, öksürük, tat-koku kaybı gibi belirtilere neden oluyor” ifadelerini kullandı.
”COVİD TESTİ, VARYANTI YAKALAYABİLİR”
Varyantın influenza virusları, parainfluenza, RSV gibi çok sayıda virusa benzer şikayetlere neden olduğunu da kaydeden Azap, “Sağlık kuruluşlarında yapılan COVID testi bu varyantı da yakalayabilir. Ancak COVID pozitif bulunduğunda hangi varyant olduğunu anlamak için zor ve pahalı bir ileri test olan genetik harita çıkartılması gerekiyor. Bu nedenle her pozitif vakada genetik haritalama yapılamıyor. Sadece takip amaçlı olarak belli sayıda virüsün genetik haritası çıkarılıyor. Ülkemizde çok az sayıda virusun genetik haritası çıkartıldığı ve bunlar da gecikmeyle paylaşıldığı için henüz gösterilmiş değil” diye konuştu. Azap, “Ama diğer dalgalarda gördüğümüz üzere yeni varyantlar Amerika ve Avrupa’da ortaya çıktıktan birkaç hafta sonra bizde de görülmeye başlıyor. Buradan yola çıkarak ülkemizde önümüzdeki haftalarda XEC varyantının yavaş yavaş artarak hakim hale geçeceğini söyleyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.