Haber

Prof. Dr. Önder Ergönül: Koronavirusta Antikor Düzeyleri Üç Aydan Sonra Azalabiliyor

Koronavirus vakalarında hem dünya genelinde hem de Türkiye’de yeniden tırmanış sürerken, salgın hakkında merak edilenleri KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Koç Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, RS FM’de anlattı. Ergönül “Bazı koronavirus hastalarının antikoru üç aydan sonra azalabiliyor” dedi.

Hem dünya genelinde hem de Türkiye’de yeni tip koronavirus vakaları bir kez daha tırmanışa geçti. Son resmi rakamlara göre, Türkiye’de COVID-19 hasta sayısı 350 bine ulaştı, günlük hasta sayısı ise 2 binin üzerine çıktı. Ülkenin salgın tablosuna ilişkin merak edilen soruları, KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Koç Üniversitesi İnfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, RS FM’de yayınlanan Ali Çağatay’la Seyir Hali programında yanıtladı.

‘Maske, mesafe ve hijyen kuralı çok önemli’

COVID-19 ile mücadelenin kontrol, tedavi ve aşı ile üç koldan sürdürüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Ergönül “Kontrol için maske, mesafe ve hijyen kuralı çok önemli. Uygun zamanlarda maske takmak, özellikle kapalı ortamlarda, kalabalık yerlerde, açık ortamlarda kalabalık varsa yine mesafelerin alınamadığı yerlerde mutlaka ve mutlaka maske takmak önemli… Örneğin toplu taşımalarda maske çok önemli. Ancak toplu taşıma kesinlikle kullanılmamalı diye bir sonuç çıkarılmamalı. Ben de yedi aydır kullanıyorum; maske takarak, mesafeye dikkat ederek bunu yapabiliyorum“ dedi.

‘Düğünler, partiler, bir araya gelmeler…’ 

Bulaşma odağının sosyalleşmeler olduğuna değinen Prof. Dr. Ergönül “Birtakım sosyalleşmelerde en çok bulaştığını görüyoruz. ‘Gerek hastanede, gerek dışarıda en çok nasıl bulaşıyor?’ diye sorulursa, sosyalleşmelerde bulaşılıyor. Toplumda en çok düğünler, partiler ve bir araya gelmelerde insanlar maske takmazsa ve mesafeye dikkat etmezse bulaşıyor. Bunun yanısıra ilk başta korkulan dışarıdan yemekler, paketler gibi cisimler insanları korkutuyordu. Onun daha az olduğunu söyleyebiliriz. Klimalar çok korkutuyordu bir dönem insanları, klimaların da korkutulduğu kadar bulaşma odağı olmadığını ifade edebiliriz. Her şeyden önce insanlar maskesiz mesafesiz sosyalleşmelerden çekinmelidirler. Bunun için de gereksiz sosyalleşme, gereksiz sokağa çıkmaktansa evde kalmak, evde kendilerine vakit geçirecek uğraşılar bulmak daha değerli ve daha önemli, bunu yapabilmeliler; özellikle de kış aylarında…” diye anlattı.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu yazılar da ilginizi çekebilir

Daha Fazla Haber