ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ile Gıda ve İlaç Komisyonu Vekili Janet Woodcock’un geçen hafta yaptığı bir açıklamaya göre, COVID-19’a neden olan şiddetli akut solunum sendromu koronavirusu (SARS-CoV-2)’nun gıda veya gıda ambalajıyla ilişkili olan veya olası bir viral bulaşma kaynağı olduğunu gösteren inandırıcı bir kanıt bulunmamaktadır.
Dr. Woodcock’un açıklaması şöyle:
ABD gıda tedarikinin güvenilirliğine olan güvenimiz tamdır. Tüketiciler, yedikleri yiyeceklerin ve dokundukları yiyecek ambalajlarının SARS-CoV-2’yi yayma ihtimalinin çok düşük olduğuna dair inancımızın, halihazırda mevcut olan güvenilir bilimsel bilgilerin ve ezici çoğunlukla varılan uluslararası bilimsel fikir birliğinin ışığında devam ettiğinden emin olmalıdır.
COVID-19’un, insanları genellikle kontamine gıdalar yoluyla hasta eden norovirus ve hepatit A gibi gıda kaynaklı veya gastrointestinal viruslardan farklı olarak insandan insana bulaşan bir solunum yolu hastalığı olduğunu belirtmek özellikle önemlidir. Virusun gıda ve ambalaj üzerinde tespit edildiğine dair nispeten az sayıda rapor olsa da, çoğu çalışma insanlarda infeksiyonla sonuçlanan virus bulaşması kanıtından ziyade öncelikle virusun genetik parmak izinin saptanmasına odaklanmaktadır. İnfeksiyon için ağızdan solunum yoluyla alınacak virus miktarının çok yüksek olması gerekirken bir yüzeye dokunarak alınabilecek virus partiküllerinin sayısının çok az olacağı düşünüldüğünde, gıda ambalajının yüzeyine dokunarak veya yemek yiyerek infeksiyon olasılığının teorik olarak son derece düşük olduğu kabul edilir.