Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), COVID-19’a neden olan virusun yüksek oranda mutasyona uğramış yeni bir varyantını izliyor.
Temmuz sonundan bu yana dört ülkede altı olgu tespit edildi. Bilim insanları, şu anda baskın olan XBB.1.5 varyantından farklı 36 mutasyon içeren BA.2.86 adlı yeni varyantı yakından takip ediyor.
BA.2.86’nın önceki varyantlardan daha hızlı yayıldığına veya daha ciddi hastalıklara neden olduğuna dair şu anda bir kanıt bulunmuyor. CDC, COVID’den korunma tavsiyesinin değişmediğini bildirdi.
COVID hakkında yeni ne var?
ABD, Avrupa ve Asya’da COVID infeksiyonları ve hastaneye yatışlar artıyor. Son aylarda daha fazla vaka, ilk olarak Kasım 2021’de ortaya çıkan omikron soyundan gelen EG.5 “Eris” alt varyantına bağlanıyor.
Son birkaç gün içinde, halk sağlığı yetkilileri ABD, Birleşik Krallık ve İsrail’de bir, Danimarka’da üç BA.2.86 vakası belgeledi.
Bilim insanları BA.2.86 hakkında ne diyor?
Houston Methodist Hastanesi tanısal mikrobiyoloji tıbbi direktörü Dr. S. Wesley Long, BA.2.86’nın koronavirusun “eski bir varyantından” kaynaklandığını, dolayısıyla mevcut aşıların hedeflediği varyanttan farklı olduğunu açıkladı.
BA.2.86’nın koronavirusun diğer suşlarını geride bırakıp bırakamayacağının, önceki infeksiyon veya aşılamadan kaynaklanan bağışıklık tepkilerinden kaçma konusunda herhangi bir avantaja sahip olup olmadığının zaman içinde görüleceğini söyledi.
Ancak birçok ülke, testleri ve yeni COVID vakalarına neden olan virusların genom analizlerini büyük ölçüde azalttı. La Jolla, Kaliforniya’daki Scripps Araştırma Enstitüsü yöneticisi ve genom uzmanı Dr. Eric Topol, bu koşullarda yeni olguların tespit edilme hızı göz önüne alındığında, BA.2.86’nın yörüngesinin “şu anda iyi görünmediğini” söyledi.
Topol, geçirdiği birçok mutasyon nedeniyle BA.2.86’nın önceki varyantlardan “yapısal olarak kökten farklı” olduğunu söyledi. Ana sorunun, BA.2.86’nın yüksek derecede bulaşıcı olup olmadığı olduğunu da sözlerine ekledi.