Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Avrupa Birliği/Avrupa Ekonomik Alanı (AB/AEA) ülkelerindeki SARS-CoV-2 sirkülasyonu, endişe yaratan varyantlar, ilaç dışı müdahaleler ve aşının kullanıma sunulmasıyla ilgili rapor yayımladı.
SARS-CoV-2 bulaşması AB/AEA’nın büyük bölümünde yaygın olsa da, çoğu ülke 14 günlük COVID-19 bildirim oranlarında, hastane ve yoğun bakım ünitesi (YBÜ) doluluklarında ve ölüm oranlarında düşüş eğilimleri olduğunu bildiriyor. Birçok ülke, vatandaşların fiziksel temasını ve toplumsal hareketliliği azaltmayı amaçlayan ilaç dışı müdahaleleri (İDM’ler) kısmen kaldırmaya başlamıştır. Ocak 2021’den bu yana, AB/AEA ülkeleri, artan bulaşıcılık ve/veya ciddi hastalıkla ilişkili endişe yaratan SARS-CoV-2 varyantına (VOC) bağlı olgu sayısında ve oranında artış bildirmiştir; AB/AEA genelinde mevcut baskın varyant Alfa (B.1.1.7)’dır.
Bölge genelindeki tahminler, Avrupa genelinde nüfusun büyük bölümünün hala SARS-CoV-2’ye duyarlı olduğunu ve toplumsal bağışıklığa ulaşmaktan çok uzak olunduğunu gösteriyor. 3 Haziran itibariyle, AB/AEA yetişkin (18 yaş ve üzeri) nüfusunda kümülatif aşı alımının (vaccine uptake) medyan oranı, en az bir doz aşı olanlarda %46.2’ye, iki doz aşı olanlarda %22.3’e ulaştı. En yüksek aşı alım düzeyi 80 yaş üstü yaşlılarda gözlendi; aşı alımının en az bir doz için %80.5’e ve tam aşılama kapsamında %66.3’e ulaştığı görüldü. Sağlık çalışanları için, en az bir doz alımının medyan düzeyi %87 ve tam aşılama planı için %65.2 idi. Aşı arzının artması, ülkelerin aşılama önceliğini daha genç yaş gruplarına kadar indirmesine olanak sağlamıştır.