DSÖ’nün raporu İnfeksiyon Önleme ve Kontrol programlarının sağlık bakımıyla ilişkili infeksiyonları %70 oranında azaltabileceğini ortaya koyuyor.
COVID-19 pandemisi ve son zamanlardaki diğer büyük salgınlar, infeksiyon önleme ve kontrol önlemlerine yeterince dikkat edilmediğinde, sağlık hizmeti verilen ortamların infeksiyonların yayılmasına neden olduğunu ve bundan hastaların yanı sıra sağlık çalışanlarının ve ziyaretçilerin zarar görebileceğini gözler önüne sermiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yeni raporu, iyi el hijyeni ve diğer uygun maliyetli uygulamaların hayata geçirildiği yerlerde infeksiyonların %70’inin önlenebileceğini gösteriyor.
Günümüzde, hastanelerde yatarak tedavi gören her 100 hastadan, yüksek gelirli ülkelerde yedi, düşük ve orta gelirli ülkelerde ise 15 hasta, hastanede kaldıkları süre boyunca en az bir sağlık bakımıyla ilişkili infeksiyona (SBİ) yakalanmaktadır. Ortalama, etkilenen her 10 hastadan biri SBİ’ye bağlı olarak yaşamını yitirmektedir.
Özellikle yoğun bakım hastaları ve yenidoğanlar risk altında bulunmaktadır. Rapor, hastanede tedavi edilen yaklaşık dört sepsis vakasından birinin, yetişkin yoğun bakım ünitelerinde tedavi edilen organ yetmezliği olan sepsis vakalarının neredeyse yarısının sağlık bakımıyla ilişkili olduğunu ortaya koyuyor.