Araştırmacılar, gelecekte yeni salgınlarına yol açma potansiyeli taşıyan geniş yelpazeye yayılan koronaviruslara karşı koruma sağladığı farelerde gösterilen yeni bir aşı teknolojisi geliştirdiler.
Bilim insanlarının hastalığa neden olan patojen ortaya çıkmadan önce aşı oluşturduğu bu yeni aşı geliştirme yaklaşımına ‘proaktif aşı bilimi’ adı veriliyor.
Yeni aşı, vücudun bağışıklık sistemini, aralarında SARS-CoV-1, SARS-CoV-2 ve şu anda yarasalarda dolaşan ve insanlara sıçrayıp pandemiye yol açma potansiyeli bulunan birkaç farklı koronavirusun belirli bölümlerini tanıyacak şekilde eğiterek çalışıyor.
Etkinliğinin anahtarı, aşının hedeflediği spesifik virus bölümlerinin ilişkili birçok koronavirusta da bulunmasıdır. Bağışıklık sistemini bu bölümlere saldıracak şekilde eğiterek, henüz tanımlanmamış olanlar da dahil olmak üzere, aşısı olmayan diğer koronaviruslara karşı koruma sağlar.
Örneğin yeni aşı, 2003’teki SARS salgınına neden olan SARS-CoV-1 koronavirusunu içermiyor ancak yine de bu virusa karşı bağışıklık tepkisini tetikliyor.
Cambridge Üniversitesi Farmakoloji Bölümü’nde yüksek lisans araştırmacısı ve araştırmanın ilk yazarı Rory Hills, “Odak noktamız bizi bir sonraki koronavirus pandemisine karşı koruyacak bir aşı oluşturmak ve onu pandemi başlamadan önce hazır hale getirmek” diyor.
“Henüz bilmediğimiz korona virüsler de dahil olmak üzere çok çeşitli farklı koronavirüslere karşı koruma sağlayan bir aşı geliştirdik.” diye ekliyor.
Çalışmanın sonuçları Nature Nanotechnology dergisinde yayımlandı.