Haber

Veriler COVID Aşısından Sonra Kalp Krizi ve Felç Riskinin Düştüğünü Gösteriyor

İngiltere’de yürütülen ve yaklaşık 46 milyon yetişkinin sağlık kayıtlarına dayanan bir çalışma, COVID-19 aşısından sonra hem kalp krizi hem de felç insidansının  aşıdan önceki ve aşılama olmaksızın insidansa kıyasla düştüğünü gösteriyor.

Çalışmanın yazarları, yaygın kardiyovasküler hastalıkların insidansının her COVID-19 aşısından sonra düştüğünü, ancak COVID-19 aşısının mRNA tabanlı aşılardan sonra miyokardit ve perikardit oranlarında hafif bir artışla ve AstraZeneca aşısı gibi adenovirus tabanlı aşılardan sonra aşı kaynaklı trombotik trombositopeniyle ilişkili olduğunu söyledi.

Çalışma, araştırmacıların 8 Aralık 2020 ile 23 Ocak 2022 tarihleri ​​arasında İngiltere’deki 45.7 milyon yetişkinin sağlık kayıtlarını analiz ettiği British Heart Foundation (BHF) Veri Bilimi Merkezi’nin bulgularına dayanıyor.

Çalışmanın bulgularına göre, yaygın arteriyel trombotik olayların (çoğunlukla akut miyokard enfarktüsü ve iskemik inme) insidansı, her aşı dozundan, markasından ve kombinasyonundan sonra daha düşüktü. Benzer şekilde, yaygın venöz trombotik olayların (çoğunlukla pulmoner emboli ve alt ekstremite derin ven trombozu) insidansı da aşılamadan sonra daha düşüktü. Daha önce bildirilen nadir zararların insidansı ise aşılamadan sonra daha yüksekti: ilk ChAdOx1 aşılamasından sonra aşı kaynaklı trombotik trombositopeni ve ilk, ikinci ve güçlendirici doz mRNA aşılamasından (BNT-162b2 ve mRNA-1273) sonra miyokardit ve perikardit.

Çalışmanın bulguları gelecekteki COVID-19 aşılama programlarının geniş çapta benimsenmesini desteklemektedir.

Haber İçin Tıklayınız

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu yazılar da ilginizi çekebilir

Daha Fazla Haber