Haber

DSÖ: COVID-19 Salgını Öncesine Kıyasla Daha Az Çocuk Aşılanıyor

COVID-19 salgını sırasında çocukluk çağı aşılamalarında yaşanan büyük düşüşün bir göstergesi olarak 2023 yılında tüm dünyada 21 milyon çocuğa difteri, tetanos ve boğmaca hastalıklarını kapsayan DTP aşısı yapılmadı.

Tüm dünyada 2023 yılında COVID-19 salgını öncesine kıyasla daha az çocuğa gerekli aşıların yapıldığı belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve UNICEF’in 195 ülkeyi kapsayan raporundaki verilerine göre, koronavirüs salgını ile tüm dünyada sürdürülen aşılama kampanyaları sekteye uğradı. 2022 yılında bazı ülkelerde aşılama oranları hafif artışa geçerken, 2023 yılında özellikle düşük gelirli ve çatışmaların yaşandığı ülkelerde gerileme gösterdi.

2023’te 21 milyon çocuğa difteri, tetanos ve boğmaca hastalıklarını kapsayan DTP aşısı yapılmadı. Rapora göre, salgının başladığı 2019 yılında ise bu rakam 18.3 milyondu.

14.5 milyon ‘sıfır doz çocuk’

DSÖ verilerine göre, Avrupa’da yarım milyon çocuğa ilk yaşlarında DTP aşısı yaptırılmadı.

2023 yılında tüm dünyada rutin aşılarından hiçbirini olmayan 14.5 milyon “sıfır doz çocuk” olduğu belirtildi.

Bu çocukların yüzde 59’u on ülkede yaşıyor: Nijerya, Hindistan, Etiyopya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Sudan, Endonezya, Yemen, Afganistan, Angola ve Pakistan.

Rapora göre, son yıllarda kızamık salgını görülen 103 ülke arasında aşılama oranı, salgın görülmeyen ülkelere kıyasla yaklaşık yüzde 10 daha düşük.

Haber İçin Tıklayınız

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu yazılar da ilginizi çekebilir

Daha Fazla Haber