Yeni bir çalışma, aşıların delta varyantının bulaşmasını azaltabileceğine dair artan kanıtlara ek olarak, COVID-19’a karşı aşılanmış kişilerin, infekte olsalar bile virusu yayma olasılıklarının daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.
Oxford Üniversitesi’nden İngiliz bilim insanları, aşağı yukarı 100 000 vakanın yaklaşık 150 000 temaslısının ulusal kayıtlarını incelediler. Örnekler, Pfizer-BioNTech veya AstraZeneca aşılarıyla tamamen veya kısmen aşılanmış kişileri ve ayrıca aşılanmamış kişileri içeriyordu. Araştırmacılar daha sonra, alfa varyantı veya oldukça bulaşıcı delta varyantı ile infekte olan kişilerde aşıların virusun yayılmasını nasıl etkilediğine baktılar.
Her iki aşının da, delta varyantına kıyasla alfa varyantına karşı daha etkili olmalarına rağmen bulaşmayı azalttığı saptandı. Virusa maruz kalan kişi delta varyantı ile infekte olduğunda iki doz Pfizer-BioNTech aşısıyla tam olarak aşılanmışsa, kendisiyle temas eden kişinin testinin pozitif çıkma olasılığının %65 daha az olduğu gösterildi. Maruziyetin meydana geldiği kişi AstraZeneca ile tam olarak aşılanmışsa, temaslısının testinin pozitif çıkma olasılığı %36 daha azdı.
Bir kişi herhangi bir aşıdan sadece bir doz almışsa, infeksiyon bulaşma riski çok daha yüksekti.
Çalışma 30 Eylül Perşembe günü çevrim içi olarak yayımlandı ve henüz hakem değerlendirmesinden geçmedi. Ancak araştırmayla ilişkisi olmayan bazı bilim insanları bulguların güvenilir olduğunu açıkladı.