Haber

Çin’in COVID Aşısına Ait Kafaları Karıştıran Sonuçlar Salgın Açısından Ne Anlama Gelmektedir?

Bilim insanları, CoronaVac aşısının özellikle hastalığın yaygın olduğu ülkelerde ciddi olguları azaltabileceğini söylüyor.

Çin’in önde gelen COVID-19 aşısının etkililiği hakkında uzun zamandır beklenen sonuçlar hayal kırıklığı ve kafa karışıklığına neden oldu. Ancak araştırmacılar, aşının hastalığa bağlı ölümleri azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

Brezilyalı araştırmacılar geç dönem deneylerde, Pekin merkezli Sinovac firması tarafından geliştirilen CoronaVac’ın şiddetli ve hafif COVID-19’u önlemede % 50.4 etkili olduğunu bildirdi. Bu oran, %90 etkili olduğu açıklanan önde gelen birkaç aşıdan önemli ölçüde daha düşüktür. Brezilya’nın CoronaVac için açıkladığı rakamlar, Türkiye ve Endonezya’daki erken deneylerde açıklanan ve Brezilya ekibi tarafından ilk açıklanan rakamların altındaydı.

Buna rağmen araştırmacılar, en son sonuçlar doğrulanırsa iki doz aşının Brezilya gibi şiddetli salgınların görüldüğü ülkelerde hemen faydalı olabileceğini söylüyor.

Türkiye’deki ileri aşama deneylerin koordinatörü Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Murat Akova, Brezilya’nın sonuçlarının, Pfizer–BioNTech ve Moderna tarafından geliştirilen ve deneylerde % 90’dan fazla etkili olduğu tespit edilen iki RNA aşısıyla karşılaştırıldığında hayal kırıklığı yarattığını, ancak ciddi olguları önleyeceği için Türkiye için hala değerli olduğunu belirtti.

Uzmanlar, bağışıklık tepkisini tetiklemek için virusun etkisizleştirilmiş versiyonunu kullanan CoronaVac aşısının piyasaya sürülmesinin ardından,  −70 ºC’de saklanması gereken Pfizer–BioNTech aşısı ile karşılaştırıldığında, buzdolabında saklanabilmesi ve dağıtımının kolay olması nedeniyle daha yaygın kullanılabileceği görüşündeler.

Şimdiye kadar bildirilen sonuçlara göre, bir kaç kişide rastlanan hafif semptomlar dışında aşı güvenli görünüyor.

Çin’deki bir Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ekibi Sinovac ve devlet bünyesindeki Sinopharm tarafından üretilen aşıların üretim uygulamalarını gözden geçiriyor. DSÖ aşıları acil kullanım listesine alırsa, dünya çapındaki dağıtımlarının hızlanabileceği söyleniyor.

Haber İçin Tıklayınız

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu yazılar da ilginizi çekebilir

Daha Fazla Haber