7 Kasım 2024
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Viral Hepatit Çalışma Grubu tarafından 7 Kasım 2024 tarihinde “Kayseri İli Hepatit C Eliminasyon Programı: Bölgemizde Neler Yapılabilir” toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantıya Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Tıp Fakültesi, Kayseri Şehir Hastanesi ve Kayseri Devlet Hastaneleri’ni temsilen İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji hekimleri, Tıbbi Mikrobiyoloji hekimleri ve Cezaevi hekimleri ile Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı’nı temsilen Başkan yardımcısı ve ekibi ile beraber toplam 22 hekim katılmıştır. Yapılan toplantıya ait alınan kararlar aşağıda özetlenmiştir;
- Hepatit C virus (HCV)’u tüm dünyada ve ülkemizde kronik karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer kanserinin en önemli etkenlerinden birisidir. Hastalığın eliminasyonu ile HCV infeksiyonunun komplikasyonlarını ve yeni infeksiyonları önlemek mümkündür.
- Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte Kayseri’de görev yapan aile hekimlerinin viral hepatitler konusunda bilgilerini güncellemek amacıyla riskli gruplarda HCV için tarama testleri yapılması, test sonuçlarının değerlendirilmesi, hasta takip ve tedavileri konularında eğitimler düzenlemek (ilk eğitim 14 Kasım 2024 tarihinde başlatılmıştır ve ayda bir olacak şekilde planlama yapılmıştır).
- Ülkemizde sağlık hizmeti sunucuları farklı bilgi yönetim sistemleri kullanmaktadır. Bu nedenle farklı sağlık kuruluşlarında yapılan tetkikler hastanın hekimi tarafından görülememektedir. Daha önceden tanısal testleri pozitif olan hastaların hekime başvurduğunda, e-nabız dışında tüm basamaklarda yapılan tetkiklerinin sonuçları ile birlikte görülebilmesine olanak sağlayan bir sistem oluşturulabilmesi için Sağlık Bakanlığı nezdinde girişimde bulunmak. Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü’nün aile hekimleri ile uzman hekimleri tarafından istenen tetkikleri karşılıklı görebilmelerini sağlamak için kullanılan yazılım programına üniversite hastanesini de dahil ederek programın HCV eliminasyonu için de kullanılmasına olanak sağlamak.
- Kan ve kan ürünleri ile bulaşan hastalıklara yönelik yapılan tarama veya isteme bağlı tetkiklerde pozitif sonuç saptandığında, hastanın aile hekiminin hasta bilgi yönetim sistemi ya da cep telefonuna bildirim gönderilmesi ve aile hekiminin bu hastalıkların izlemi/tedavisi konusunda hastaya danışmanlık yapmasını sağlayacak bir sistemin Sağlık Bakanlığı tarafından kurulmasını önermek. Bu sistem dahilinde test pozitifliği saptanan hastaların ilgili branşlara yönlendirilmesi için hasta ve hekimine bildirim yapılmasını sağlamak.
- Hepatit açısından tarama testleri pozitif saptanan olguların ilgili branşlara yönlendirilmesini sağlayacak uyarı sistemlerinin tüm hastanelerde kurulmasını sağlamak.
- AMATEM’de takip edilen bireylerden düzenli aralıklarla hepatit testlerinin istenmesi ve sonuçların değerlendirilmesi için infeksiyon hastalıkları uzmanlarının görevlendirilmesini sağlamak.
- Mahkumlar için kan ve kan ürünleri ile bulaşan hastalıklara yönelik anti-HCV dahil tetkikler yapılmaktadır. Bu tetkiklerin sonuçlarının değerlendirilmesi ve tedavi gereksinimi olan hastaların yönlendirilmesi ve izlemi konusunda cezaevi hekimlikleri ile işbirliğini artırmak.
- Kamu ve özel kuruluşlar dahil özellikle kadın doğum hastaneleri, ağız-diş sağlığı merkezlerindeki hekimler başta olmak üzere hepatitlerin takibi konusunda mevcut bilgi düzeylerinin artırılması için Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda düzenli eğitimler yapmak.
- HCV’nin toplum içinde yayılmasına neden olabilecek infekte mültecilere tanı koymak ve bu kişilerin tedaviye erişimi konusunda girişimlerde bulunmak.
- Hepatit C’nin eliminasyonu kapsamında, uzun yol şoförleri gibi riskli olabilecek yeni gruplara yönelik, bu grupların temsilcileri ile görüşülerek proje bazlı bilimsel araştırmalar yapmak.
- Halkın hepatitler açısından bilinçlendirilmesini sağlamak amacıyla İl Sağlık Müdürlükleri aracılığıyla halk eğitimleri düzenlenmesi, hazırlanacak duyurular ve broşürlerin dağıtılması, afişlerin reklam panoları aracılığıyla halka ulaşmasını sağlamak.
KLİMİK Derneği Viral Hepatit Çalışma Grubu adına
Prof. Dr. Bilgehan AYGEN, Prof. Dr. İlhami Çelik, Prof. Dr. Orhan Yıldız ve Prof. Dr. Üner Kayabaş