6 Aralık 2024
Hepatit C virus (HCV)’u tüm dünyada ve ülkemizde kronik karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer kanserinin en önemli nedenlerindendir. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2016 yılında başlatılan global viral hepatit eliminasyon programı çerçevesinde, HCV infeksiyonu için mikro-eliminasyon programları yürütülmektedir. Bu kapsamda, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Viral Hepatit Çalışma Grubu tarafından 6 Aralık 2024 tarihinde “Afyonkarahisar Kütahya Bölgesi Kronik Hepatit C İl Eliminasyon Programı” toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantıya; Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi hekimleri, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi diş hekimleri, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi hekimleri, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Gastroenteroloji hekimleri, Afyonkarahisar cezaevi ve aile hekimleri, Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü, Halk Sağlığı Başkanı ve bağlı olduğu birim sorumluları olmak üzere toplam 35 hekim katılmıştır. Toplantıda alınan kararlar ve ilimizde yürütülecek tarama programları ile ilgili planlamalar aşağıda özetlenmiştir:
- Kronik Hepatit C eliminasyonu amacıyla risk gruplarının taranması oldukça önemlidir. Bu nedenle Amatem’de takip edilen ve ceza evinde kalan kişilerde HCV infeksiyonu başta olmak üzere, kan ve cinsel ilişki yoluyla bulaşan hastalıkların serolojşk taramalarının aksatılmadan yapılması ve tanı alan hastaların tedaviye ulaşmaları ve takiplerinin düzenli olarak yapılması için, İl Sağlık Müdürlüklerinin de desteği ile bu kurumlarda çalışan hekimler ile iş birliği içinde olunmasına karar verilmiştir.
- HCV infeksiyonuna yönelik yapılan tetkiklerde pozitif sonuç saptandığında; kişiye, aile hekimine ve tetkik isteyen hekime cep telefonundan bildirim gönderilmesi, hastanın ilgili branşlara yönlendirilmesi açısından oldukça önemlidir ve bu tür bir uygulama ilimizde faaliyet gösteren tüm sağlık kurumlarında aktif hale getirilmelidir. Bu konu ile ilgili bir planlama yapılması konusunda İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı birimine bilgilendirme yapılmıştır.
- Kamu hastaneleri, Özel hastaneler, Diş hekimleri, Aile hekimleri, Amatem ve Cezaevlerinde çalışan hekimleri de kapsayacak şekilde hizmet içi eğitimlerin bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla düzenli olarak yapılması, Kronik Hepatit C eliminasyonu açısından, özellikle risk gruplarının düzenli olarak taranmasını sağlamak için oldukça yararlı olacaktır. Bu konuda İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Başkanlığı ile birlikte planlamalar yapılması gereklidir.
- Bölgemizde yaşayan göçmenlerin anti-HCV dahil bulaşıcı hastalıklar açısından taramalarının düzenli olarak yapılıp kayıt altına alınması ve tedavi ihtiyacı olanların tedaviye ulaşımını sağlamak halk sağlığı açısından oldukça önemlidir ve bu konuda sağlık hizmeti veren tüm kurumlar iş birliği içinde olmalıdır.
- İlimiz genelinde yapılan araştırmalara göre, cerrahi öncesi, evlilik öncesi testler gibi rutin taramalar sırasında anti-HCV testi pozitif saptanan hastalar, ilgili hekim tarafından girilen tanıların farklı olması sebebiyle geriye dönük olarak saptanamamaktadır, bu nedenle hastanın ilgili branş hekimine veya tedaviye ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla laboratuvar bazında da takip edilerek hasta ve hekime uyarıcı bildirim sağlayan bir yazılım sisteminin tüm kurumlarda yaygınlaştırılması hastaların takibi açısından yararlı olacaktır.
- Halkın viral hepatitler ve özellikle hepatit C konusunda bilgilendirilmesini sağlamak amacıyla, halk eğitimleri düzenlenmeli, hastanelerde, aile hekimliği merkezlerinde hastaları bilgilendirmek amacıyla broşürler, afişler hazırlanarak hastalarda bu yolla farkındalığı artırmak için etkinlikler düzenlenmelidir.
KLİMİK Derneği Viral Hepatit Çalışma Grubu adına
Prof. Dr. Neşe DEMİRTÜRK, Prof. Dr. Pınar KORKMAZ, Doç. Dr. Derya KORKMAZ