28 Aralık 2020
Antibiyotiklerin gereksiz kullanımı nedeniyle oluşan “bakteriyel direnç” küresel bir tehdit olmaya devam ediyor. Normal şartlarda basit tedavileri olan hastalıkların bakteriyel direnç oluşması nedeniyle ölüme yol açabileceği belirtiliyor. Uzmanlar koronavirus tedavisinde de kullanılan antibiyotik konusunda vatandaşları uyarıyor. Ntv.com.tr’ye açıklamalarda bulunan İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, ”Bakteriyel direncin artması bir süre sonra antibiyotikleri etkisiz hale getirebiliyor. Pandemide bilinçsiz antibiyotik kullanımı, ileride büyük sorunlara yol açabilir” diye konuştu.
Antibiyotikler; aşırı, gereksiz ve yanlış kullanım nedeniyle zamanla ‘tedavi edici’ özelliklerini yitiriyor. Dünya çapında bakterilerin antibiyotiklere karşı direnci gittikçe artıyor.
İnsan sağlığını tehdit eden bilinçsiz kullanım, kendisini koronavirus tedavisinde de gösterdi.
Türk Mikrobiyoloji Derneği kongresinde gündeme gelen, 3 bin 406 hastayla yaptıkları araştırmada; ayaktan veya yatarak takip edilen COVID-19 hastalarının %72’sinin tedavisinde antibiyotik kullanıldığına yer verildi.
Dünya Sağlık Örgütü’nden defalarca uyarı alan Türkiye’de bu durum tepkilere neden oldu.
Clinical Infectious Diseases dergisinde 21 Ağustos 2020’de yayımlanan bir makaleye göre, araştırmaya dahil edilen COVID-19 hastalarının yaklaşık yüzde 57’si erken ampirik antibiyotikler alırken yalnızca yüzde 3.5’i onaylanmış toplum kaynaklı bakteriyel infeksiyona sahipti. Bazı hastanelerde, COVID-19 hastalarında erken ampirik antibiyotik kullanımı yüzde 84’e kadar çıkıyor.
Haberin Devamı İçin Tıklayınız