29 Eylül 2020
Klimik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Önder Ergönül ve Koç Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Gönen’in öncülüğünde Türkiye, ABD ve Avrupa’dan araştırmacılar tarafından yürütülen ortak bir çalışmada, SARS-CoV-2 virusunun neden olduğu COVID-19 olgularının ölüm oranları ülkelere göre incelendi. Pandemi, dünya çapında yaklaşık 33.5 milyon insanı etkileyerek ve bir milyondan fazla kişinin ölümüne neden olarak hafızalardaki en büyük küresel sağlık krizlerinden biri haline geldi. “COVID-19 pandemisinde ulusal olgu ölüm oranları” başlıklı bu yeni çalışma Clinical Microbiology and Infection dergisinin son sayısında yayımlandı.
Çalışmanın temel amacı, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesi farklı ülkelerde COVID-19’a bağlı olgu ölüm oranlarını etkileyebilecek sağlık göstergelerini ve ortak değişkenleri belirlemekti. Bu göstergeler, ülkenin salgınla mücadeleye hazır olup olmadığını tahmin etmeye yardımcı olabilirdi. Araştırmacılar analizlerinin, bu ülkelerin devam eden pandemiye tepkilerini artırmalarına ve iyileştirmelerine yardımcı olmasını umuyorlar.
Çok değişkenli analiz çalışmasında bazı değişkenlerin artan olgu ölüm oranları ile önemli ölçüde ilişkili olduğu bulundu. Bunlar;
- 18 yaş üstü kişilerde obezite
- Tüberküloz insidansı
- COVID-19 nedeniyle ilk ölümden bu yana geçen süre (gün). Çalışmada, “34 OECD üyesi ülkenin çoğu henüz pandeminin en üst seviyesine ulaşmadı, bu nedenle ilk ölümden bu yana geçen süre ilerlese de olgu ölüm oranları hala artıyor.” ifadesine yer veriliyor.
- Nüfusun medyan yaşı
Bazı faktörler, COVID-19’un olgu ölüm oranlarıyla önemli ölçüde ters orantılıydı. Bu faktörler:
- COVID-19 test oranı
- Hastane yatağı sıklığı
- Kırsal nüfus oranı olarak bulundu.