Zoonotik Tehdide Dikkat!
8 Temmuz 2019
Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalık anlamına gelen zoonoz ile mücadeleye dikkat çeken Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Türkiye’de sektörler arası, multidisipliner mekanizmalara, hayvan ve insan sağlığı konusunda bütüncül bir yaklaşıma, tek sağlığa ihtiyaç olduğunu uyarısında bulundu.
6 Temmuz Dünya Zoonoz Günü nedeniyle kamuoyunu bilgilendiren TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalık olarak da ifade edilen zoonoz ile ilgili alınması gereken tedbirlerin aciliyetine dikkat çekti. Eroğlu, Zoonotik hastalıkların, bakteriyel (%41,4), viral (%37.7), paraziter (%18,3) ve mantar (%2) enfeksiyonları olarak geniş bir yelpazeye sahip olduğuna vurgu yaptı.
Dünyadaki küçülmenin hastalıkların hızla yayılmasına neden olduğunu anlatan Eroğlu, şu bilgileri aktardı:
“Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Domuz Gribi gibi daha birçok sınır aşan zoonotik hastalıkları dünyada bilmeyen kalmamış, küresel krizlere sebep olarak zamanla küreselleşen zoonotik hastalıklar maalesef küresel tehlike ve tehdit haline gelmiştir. Zoonozlar tüm kıtaların problemidir. Ancak bu hastalıkların %80’i düşük ve orta gelirli ülkelerde görülmektedir.
Yapılan araştırmalarda dünya üzerinde her yıl 2 milyar vaka olduğu ve 2,7 milyon insanın zoonotik hastalıklardan öldüğü tahmin edilmektedir. İnsanlarda görülen hastalıkların % 61’i hayvansal kökenlidir. Bunlar arasında Kuş Gribi, Kırım-Kongo kanamalı ateşi, BSE, SARS, MERS, Ebola, Nipah virusu, Batı Nil virusunun sebep olduğu hastalıklar sayılabilir. Yeni oluşan patojenlerin (Ebola, Batı Nil, Kuş Gribi) % 75’i hayvanlardan insanlara geçmektedir. Gıda kaynaklı hastalıkların %90’dan fazlası hayvansal gıdalardan kaynaklanmaktadır. Her yıl 5 yeni insan hastalığı ortaya çıkmaktadır ve bunun 3’ü hayvan orijinlidir. Dünyada biyo-terörizm amacıyla kullanılan hastalık etkenlerinin %70’ten fazlası hayvansal kökenlidir.
Zoonotik hastalıkların global bilançosu; her yıl 8 milyar Euro hayvansal üretim kaybı, küresel üretimin yaklaşık %20’si, her yıl 21.5 milyar Euro değerinde ölen çiftlik hayvanı ve her yıl 43 milyar Euro insan sağlığı için yapılan masraflar.”
Haberin Devamı İçin [Tıklayınız]