Prof. Dr. Önder Ergönül ile ESCMID 18. Yaz Okulu Hakkında Konuştuk
5 Temmuz 2019
Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID) bugünlerde 18. Yaz Okulu’nu düzenliyor. Yaz Okulu hakkında, ESCMID Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Önder Ergönül ile konuştuk.
Şu anda Liverpool’da ESCMID Yaz Okulu’ndasınız, oradaki göreviniz nedir?
Liverpool’da 29 Haziran ve 5 Temmuz tarihlerinde yapılmakta olan Yaz Okulu’nun programından sorumluyum. Aslında sadece program değil, başından beri, yapılacağı yerin seçimi ve bütçe dahil her şeyden sorumluyum. Bu açıdan Yönetim Kurulu’na hesap veren kişiyim.
Nasıl geçiyor?
Oldukça başarılı diyebilirim, 26 ülkeden 80 katılımcı var. Hocaların çoğu İngiltere’den ama dışarıdan gelenler de var. ESCMID yönetim kurulu üyeleri de dersler anlatıyorlar.
Siz de ders anlattınız mı?
Evet, ben de ESCMID’in sekiz yönetim kurulu üyesinden biri olarak, infeksiyon hastalıkları ve etik konusunu anlattım.
Nasıl bir okul? Neler anlatılıyor? Kimler katılabiliyor?
ESCMID Yaz Okulu’nun, infeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji alanında önemli konuların anlatıldığı, belli bir konuya bağlı kalmadan tüm alanların gözden geçirildiği bir programı var. ESCMID üyesi olan herkes katılabilir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da, en çok infeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzman ve asistanları katılıyor.
Zaten kongre ve başka konferanslar var. Neden Yaz Okulu?
Yaz okullarının ayrı bir tadı vardır. Eğlenirken öğrenme, öğrenirken eğlenme imkanı verir size. Klasik kongre ve bilimsel toplantılara göre rahat bir ortamda, hocalarla sohbet ederek öğrenirsiniz pek çok şeyi. Bu açıdan yaz okullarını severim. Belki de bize, eğitimin nasıl olması gerektiğini hatırlattıklarını düşünürüm. Eğitim, rahat ortamda olmalı. Formaliteden çok öğrenmeye ve üretmeye odaklanmamız gerekiyor.
Türkiye’den katılımcı var mı?
Türkiye’den iki arkadaşımız var. Katılım daha da çok olabilirdi. Türkiye’den katılım önemli, çünkü bilimsel görgü ve bilgiyi artırıcı toplantılar. Ayrıca Liverpool’un çok önemli bir tarihsel geçmişi var, özellikle tropikal tıp açısından. Görmek için güzel bir fırsattı. Özel olarak buraya gelmek zor olabilir.
Anladığım kadarıyla Türkiye’den katılımı az buluyorsunuz. Neden az?
Sanırım bir çekingenlik var, kırmamız gereken. Oysa, ESCMID katılımcılara destek veriyor. Başvurmak gerekiyor. Gelecek yılı kaçırmasın arkadaşlarımız.
Gelecek yıl nerede olacak?
Gelecek yıl, Lizbon’da olacak. Arkadaşlarımızın şimdiden takvimlerine kaydetmelerini öneririm.
Teşekkür ederiz, iyi dersler dileriz.
Teşekkürler.
ESCMID 18. Yaz Okulu Programı İçin [Tıklayınız]