Viruslar Diyabet ve Kanseri Tetikliyor Olabilir
20 Şubat 2018
Indiana Üniversitesi ve Joslin Diyabet Merkezi bilim insanları, insan hücrelerinde aktif olan ve insülin benzeri hormonlar üreten dört virus tespit etti.
Joslin araştırmacılarından Emrah Altındiş, PNAS dergisine yaptığı açıklamada, “Araştırmamız, ‘mikrobiyal endokrinoloji’ olarak adlandırabileceğimiz yeni bir alan açılmasına yardımcı olabilir” derken, C. Ronald Kahn da, “Virusların ürettiği insülin benzeri hormonların keşfi, sadece diyabet için değil; diğer metabolik ve otoimmün rahatsızlıkların, hatta kanserin oluşumunda nasıl bir etkiye sahip olduğunu anlamamız açısından çok önemli” diyor.
Kahn, “Bu araştırma, tip 1 diyabet ve otoimmünite rahatsızlıklarının yeni yönlerini de açığa çıkarabilir” diyor. “Bu ya da benzeri mikrobiyal insülin benzeri moleküllerin, vücutta tip 1 diyabet tepkisini başlatan çevresel bir tetikleyici olabileceğini düşünüyoruz.” Benzer bir durum, vücudun insüline düzgün tepki vermediği tip 2 diyabet ve obezite gibi metabolik hastalıklar için de geçerli.
Bu viruslar, bazı kanser türlerinin de nedeni olabilir. Kahn “Viruslar bağırsağın içindeyse, ürettikleri VILP’ler bağırsak hücrelerini kontrolsüzce büyümeye teşvik edebilir, böylece bağırsaklarda tümörler ya da polipler oluşabilir” diyor.
Bu tür virusların analiz edilmesi, hastalıkların nedenlerinin anlaşılması ve tedavilerin seyrini hızlandırmak açısından büyük önem taşıyor.
Haberin Tamamı için [Tıklayınız]