Antik Truva Kalıntılarında 800 Yıllık Maternal Sepsis İzine Rastlandı
Antik Truva kenti yakınlarındaki Bizans mezarlığında yapılan kazılarda, sekiz yüz yıl önce gömülen hamile bir kadın iskeletinin kaburgalarında maternal sepsise işaret eden apse içerisinde Gardnerella vaginalis ve Staphylococcus saprophyticus hücrelerine rastlandı.
G. vaginalis’in günümüz suşlarına yakın olduğu anlaşılırken S. saprophyticus’un hayvanlarda görülen bir suş olduğu ve günümüzde insanlarda hastalık yapan bir suş olmadığı belirtildi. Araştırmacılar insan ve evcil hayvanlar arasındaki yakın temas sonucunda S. saprophyticus infeksiyonunda böyle bir farklılık yaşandıklarını düşündüklerini açıkladılar.
Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden Caitlin Pepperell ve arkadaşlarının bulgularına göre 30 yaşlarındaki kadının erkek fetusun bulunduğı plasenta, amniyotik sıvı ve membran infeksiyonu sonucu hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
Jsonline.com sitesinde yayımlanan habere göre, bu arkeolojik maternal sepsis keşfinin çok önemli bir buluş olduğu ifade ediliyor. Bulunan nodüllerde gebelik sonucu yüklü kalsiyum birikimi olduğu, bu nedenle DNA örneklerinin çok iyi korunduğu belirtiliyor.
Bakteri ve virusların antibiyotiklere nasıl direnç kazandıklarını anlamak içni antik bakteri örnekleri ve DNA sekanslaması önem taşıyor.
McMaster University, Canada; MYcroarray, United States; School of Medicine and Public Health, University of Wisconsin-Madison, United States; University of Wisconsin-Madison, United States; University of Iowa, United States; Tübingen University, Germany; University of California, United States; Biotechnology Center, University of Wisconsin-Madison, United States; Lawrence Livermore National Laboratory, United States; National Institute of Infectious Diseases, Japan; Yale University, United States; University of Pisa, Italy; The University of Sydney, Australia; Canadian Institute for Advanced Research, Canada