Avrupa ülkelerine hepatitle mücadelede strateji çağrısı
20 Aralık 2016
Avrupa Karaciğer Hastaları Derneği (European Liver Patients Association ELPA) “Avrupa’da viral hepatit politikaları ve uygulamalarının durumu (Hep-CORE-2016)” başlıklı rapor sonuçlarını Berlin’de açıkladı. Türkiye, Mısır, İsrail ve 24 Avrupa ülkesinin iş birliğiyle yürütülen hepatit araştırması, birçok ülkede bu konuda gerekli stratejilerin bulunmadığını ve etki gücü yüksek ilaçlara erişimin büyük oranda mümkün olmadığını ortaya koydu.
Anadolu Ajansı’nın verdiği habere göre, Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Dünya Hepatit Birliği ile iş birliği içinde olan dernek tarafından gerçekleştirilen hepatit araştırmasında, katılımcı ülkelerin bu alana ilişkin sağlık politikaları analiz edildi.
Barselona Küresel Sağlık Enstitüsünden (Barcelona Institute of Global Health) Prof. Jeffrey Lazarus’un yönetiminde hazırlanan Avrupa’da virus kaynaklı geniş kapsamlı ilk hepatit araştırması, Türkiye’nin yanı sıra aralarında İtalya, İspanya, Romanya, Almanya, Danimarka, Yunanistan, Bosna, Mısır ve İsrail’in bulunduğu ülkelerin üyeleriyle birlikte yürütüldü.
“12 ülkede hastanelerin dışında HCV muayenesi veya taraması yok”
Araştırma raporu hakkında bilgi veren Lazarus, araştırmanın Avrupa ülkelerini kapsayan ilk büyük hepatit araştırması olduğunu belirtti. Lazarus, şunları söyledi:
“İncelenen 25 Avrupa ülkesi ile İsrail ve Mısır’ı kapsayan ülkelerin yüzde 52’sinde, Dünya Sağlık Örgütünün tüm ülkelerde strateji oluşturulması gerektiğine yönelik çağrısına rağmen, hepatit B veya C’ye karşı gerekli ulusal stratejiler yok. Bu ülkelerden sadece 3’ü, hepatit C için yüksek derecede etkili yeni ilaçlara herhangi bir kısıtlama olmadan erişime sahip.”
Lazarus, şöyle devam etti: “Geniş çapta izleme ve hastalık gözetimine yönelik acil bir ihtiyaç olmasına rağmen 17 ülkenin ulusal hepatit B virusu (HBV) kayıtları ve 15 ülkenin de ulusal hepatit C virusu (HCV) kayıtları yok. Muayene ve tarama tesislerine temel erişim imkanı, özellikle şırınga yoluyla uyuşturucu kullanan veya hapiste olan kişiler gibi yüksek risk altında olan gruplar için hayati önem taşır. Buna rağmen incelenen 12 ülkede hastanelerin dışında HCV muayene veya tarama tesisleri bulunmuyor.”
Lazarus, her yıl hepatite bağlı nedenlerden dolayı yaklaşık 171 bin kişinin yaşamını yitirdiğine dikkati çekerek ülkelerin risk altındaki grupların başta olmak üzere tüm toplumda hastalığın bulaşma yolları ve ilaca erişim gibi konularda acil politika geliştirmesi ve bunu vakit kaybetmeden hayata geçirmesi çağrısında bulundu.
Haberin Tam Metni için [Tıklayınız]
Türkiye Avrupa’nın en iyileri arasında
Avrupa’daki ilk büyük hepatit araştırmasının sonuçlarına göre, aşılama, hastalık oranı ve ilaca erişim konularındaki başarısıyla Türkiye, iyi durumdaki ülkelerden
Araştırmanın Türkiye ayağının yürütücüsü olan ve ELPA’nın Türkiye temsilciliğini üstlenen Hepatitle Yaşam Derneği Başkanı Hilal Ünalmış Duda’yla verileri değerlendirdik. Duda “Türkiye’de 3.5 milyon hepatit B, 700 bin de hepatit C hastası olduğu öngörülüyor. Yeni hastaların oluşmaması için hastalık hakkında farkındalık çalışmalarının artırılması gerekiyor” dedi: “Hepatitin bulaşıcı bir hastalık olduğunu bilmeyip, teşhis aldığında ‘Zaten babamda da vardı, bizim ailede genetik bu’ diyen hastalar var. Ülkemizde hepatit A ve B hastalıklarından etkin korunmamıza olanak sağlayacak aşılar, ulusal aşılama programında yer alıyor. Bu ciddi bir avantajımız. Mevcut hastaların tedavileri konusunda da Avrupa’da iyi durumdayız.”
Haberin Tam Metni için [Tıklayınız]