TÜRK KLİNİK MİKROBİYOLOJİ VE İNFEKSİYON HASTALIKLARI
(KLİMİK) DERNEĞİ BAŞKANLIĞINA,
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneğimizin Viral Hepatit Çalışma Grubu adına organizasyonunu üstlendiğimiz 2. Ultrasonografi Eşliğinde Uygulamalı Karaciğer Biyopsisi Kursu 21 Ekim 2011 tarihinde, Kayseri’de Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirildi.
Sabah saat 09.00’da Başhekimlik Toplantı Salonu’nda yapılan Açılış Töreninde Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’ndan sonra Prof. Dr. Bilgehan AYGEN ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed GÜVEN tarafından açılış konuşmaları yapıldı. Saat 09.30-12.00 arasında karaciğer biyopsisi ile ilgili uygulamalı program gerçekleştirildi. Bu bölümün organizasyonu için gerekli teknik donanımın kurulması adına yaklaşık 1.5 ay önce yaptığımız ön hazırlıklar sonrasında 20 Ekim 2011 tarihinde sistem eksiksiz olarak işler hale getirildi. Radyoloji Anabilim Dalı Anjiyografi Ünitesi ile Başhekimlik Toplantı Salonu arasına yaklaşık 100 metre kablo döşendi ve Anjiyografi Ünitesi’ne yerleştirilen hareketli kameralar aracılığıyla görüntü ve ses kalitesi son derece güzel olan naklen yayın hazırlığı tamamlandı. Kursa katılan 27 kursiyer dört gruba bölündü. İlk grup Anjiyografi Ünitesi’nde ultrasonografi eşliğinde yapılan karaciğer biyopsisini hasta başında, karşılıklı soru yanıtlar arasında izlerken, diğer gruplar toplantı salonunda bu görüntüleri izleme olanağı buldu. Ultrasonografi altındaki karaciğer biyopsileri Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat ÖZCAN tarafından yapıldı. Dr. ÖZCAN biyopsi teknikleri ve iğneleri hakkında bilgiler verdikten sonra her hasta başında kendisine yönlendirilen soruları yanıtlayarak ve işlemi açıklayarak uygulamalarına devam etti. Bu ünitede biyopsi işlemi bitince ilk grup Ayaktan Tedavi Ünitesi’ne, ikinci grup ise başka bir hastada biyopsiyi izlemek üzere Anjiyografi Ünitesi’ne yönlendirildi. Ayaktan Tedavi Ünitesi’nde ise daha önceden gerekli hazırlıkları tamamlanmış hastalara kör biyopsi yapıldı. Bu hastaların biyopsileri hasta başındaki her gruba ayrı ayrı anlatılarak Doç. Dr. Orhan YILDIZ tarafından gerçekleştirildi. Bu şekilde dört grubun öğlene kadar olan süreçte rotasyonları tamamlanmış oldu. Dr. YILDIZ’ın yaptığı biyopsiler ise CD hazırlamak amacıyla bir başka kamera aracılığı ile çekime alındı. Sonuçta her kursiyere iki kez hasta başı ve üç kez de ekrandan olmak üzere beş karaciğer biyopsisi izleme olanağı sağlanmış oldu.
Uygulamalı program bittikten sonra tüm ekibe kampüs içinde, hastaneye çok kısa yürüme mesafesinde olan bir pastanede öğlen yemeği verildi. Saat 13.00’te toplantının ikinci bölümü başlatıldı. İlk olarak Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma GÖKAHMETOĞLU tarafından “Kronik Viral Hepatitlerin Moleküler Tanısı” başlıklı sunum yapıldı. Bu sunumu Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal DENİZ’in “Kronik Viral Hepatitlerin Tanısında Karaciğer Biyopsilerinin Derecelendirilmesi ve Evrelendirilmesi” başlıklı sunumu izledi. Kahve molasından sonra interaktif olgu sunumları bölümüne geçildi. Doç. Dr. Mustafa Kemal ÇELEN “Patoloji Yorumları ile Kronik Hepatit B Olguları”, Prof. Dr. Sıla AKHAN “Patoloji Yorumları ile Kronik Hepatit C Olguları” başlığı altında dört olgu sundular. Olguların patoloji preparatları yaklaşık 10 gün önce Doç. Dr. Kemal DENİZ’e ulaştırılmış ve gerekli slaydlar yapılmıştı. Olguların sunumu sırasında tekrar Dr. DENİZ’in söz alması sağlanarak patoloji slaydları üzerinde yorumlar ve tartışmalar yapıldı. Eğitici olarak rol alan meslektaşlarımızın hepsi gerçekten çok başarılı ve etkileyici sunumlar gerçekleştirdiler.
Toplantı boyunca resimler çekildi. Oturumlar çok samimi bir ortamda son derece aktif ve tartışmalı geçti. Herkes gerçekten çok keyifliydi. Özellikle öğleden sonraki oturumlara Tıbbi Mikrobiyoloji, Patoloji, İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji çalışanlarından birçok öğretim üyesi ve araştırma görevlisinin kendi istekleri ile katılımı ve tartışmalarda yer almaları ortamın havasını bir başka boyutta etkiledi. Ayrıca kursa resmi katılım başvurusu olmayan, programı genel katılımlı zanneden ve başka şehirlerden gelen bir Radyoloji bir de İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji öğretim üyesine de hayır diyemedik. Kursun bitiminde Ağrı, Aksaray, Bartın, Bolu, Diyarbakır, İstanbul, Kayseri, Kırşehir, Manisa, Muş, Nevşehir, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat ve Yozgat’tan katılan 18 İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı ve 9 İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Asistanı olmak üzere toplam 27 üyemize sertifikaları sunuldu ve Kapanış Töreni gerçekleştirildi. Dilekler, temenniler ve eleştiriler bölümünde ise hem bu etkinlik hem de Derneğimizin gerçekleştirdiği diğer etkinlikler adına çok olumlu geri dönüşler oldu. Bu güzel ortamda 25 yaşına basmış Derneğimize sahip çıkmanın, birlik ve bütünlüğümüzün bozulmasına izin vermememizin daha aydınlık günlere ulaşmamızın tek ve doğru yolu olduğuna ilişkin mesajlarımız verildi. Toplu resim çekildikten sonra katılımcılar çok memnun ayrıldılar. Eğitici meslektaşlarımız ile birlikte akşam yemeği yedik. Kayseri dışından gelen tüm katılımcılara gidiş-dönüş ulaşım ve 15 katılımcıya konaklama olanağı sağlandı. Gilead Sciences İlaç Ticaret Ltd. Şti. bu kursumuza koşulsuz eğitim desteği vererek sponsor oldu.
Çok yoğun emek gerektirmesine karşın gerçekten buna değer olduğunu düşündüğümüz kursumuza verilen destek için Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kuruluna şükranlarımızı sunuyoruz. Başarılı ve bilimsel nice toplantılar düzenleyebilmek dileğiyle.
Saygılarımızla
Doç. Dr. Orhan YILDIZ Prof. Dr. Bilgehan AYGEN
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi
İnfeksiyon Hastalıkları ve İnfeksiyon Hastalıkları ve
Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı