Kurs Fotoğrafları için [Tıklayınız]
TÜRK KLİNİK MİKROBİYOLOJİ VE İNFEKSİYON HASTALIKLARI DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINA,
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Viral Hepatit Çalışma Grubu (VHÇG)’nun, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ile birlikte düzenlediği 10. Ultrasonografi Eşliğinde Uygulamalı Karaciğer Biyopsisi Kursu Diyabakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 06 Aralık 2013’te başarıyla gerçekleştirildi.
Sabah saat 09.00’da Toplantı Salonu’nda yapılan Açılış Töreninde Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’ndan sonra Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Celal AYAZ ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’ndan VHÇG Başkanı Prof. Dr. Sıla AKHAN tarafından açılış konuşmaları yapıldı. Daha sonra Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyodiagnostik Anabilim Dalı’ndan Yrd. Doç. Dr. Cemil GÖYA tarafından karaciğer biyopsisi indikasyonları, teknikleri ve komplikasyonları konusunda teorik bilgi verildi. Daha sonra biyopsi uygulamasına geçildi. Kurs katılımcıları üçerli gruplara ayrıldı. Biyopsinin gerçekleştirildiği salonda bir grup biyopsi işlemini canlı olarak izlerken biyopsi salonunda bulunmayan gruplar ise toplantı salonunda canlı yayınla art arda 3 hastaya uygulanan biyopsi işlemini ve işleme ait ultrasonografik görüntüyü eşzamanlı olarak izlediler. Farklı renkte tasarlanmış yaka kartları ile grupların yer değiştirmesi düzenli ve pratik bir şekilde gerçekleştirildi. Uygulamalı program bittikten sonra öğle yemeğine geçildi.
Öğleden sonra oturumu saat 13.30’da başlatıldı. İlk olarak Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı‘ndan Yrd. Doç. Ulaş ALABALIK Viral Hepatitlerde Karaciğer Histopatolojisi konulu sunumunu gerçekleştirildi. Sonra Prof. Dr. Celal AYAZ tarafından bir kronik hepatit B olgusu; Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Süda TEKİN KORUK tarafından bir kronik hepatit C olgusu sunularak kursiyerlerle birlikte interaktif olarak tartışıldı. Olgu sunumları sırasında hastaların biyopsi örnekleri Yrd.Doç.Dr. Ulaş ALABALIK tarafından preparat fotoğrafları ve evrelemeleri ile slayt görüntüsü olarak aktarıldı.
Kapanış töreninde önce eğitimci hocalarımıza teşekkür belgeleri, ardından da kursa Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin yanı sıra diğer bölgelerden de katılan 16 İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji (İHKM) Uzmanı ve 7 İHKM Asistanı olmak üzere toplam 23 katılımcıya sertifikaları sunuldu. Toplu fotoğraf çekimiyle kursumuz tamamlanmış oldu.
Koordinatörlüğünü yapmaktan büyük mutluluk duyduğum bu kursun gerçekleştirilmesinde emeği geçen Dernek Başkanı Prof. Dr. Önder ERGÖNÜL’ün şahsında Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu’na, Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sıla AKHAN’ın şahsında VHÇG Yürütme Kurulu’na, kursumuza destek veren fakültemiz Radyodiagnostik AD öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemil GÖYA’ya, Patoloji Anabilim dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ulaş ALABALIK’a kursumuza koşulsuz eğitim desteği vererek katkıda bulunan Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş.’ye ve teknik destek sağlayan Süer Turizm çalışanlarına çok teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Doç.Dr. Mustafa Kemal ÇELEN
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi
İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi