Şifremi Unuttum

Sadece İstanbul’da Her Ay 15 Bin Çocuğun Aşı Hakkını Ailesi Gasp Ediyor


1 Şubat 2025

Ailesi tarafından aşılanmayan çocuklara günbegün yenileri ekleniyor. Türk Tabipleri Birliği (TBB) Aile Hekimliği Kolu, sadece İstanbul’da her ay 15 binin üzerinde ailenin çocuklarına aşı yaptırmadığına dikkat çekiyor. Sair illerdeki aşısız bırakılan çocukları da düşününce sorunun kontrolden çıkmak üzere olduğunu tahmin etmek güç değil.

Sağlık Bakanlığı’nda ülkedeki aşı reddi yapan aile ve çocukların toplam sayısı var. Çünkü aile sağlığı merkezlerinde (ASM) bunlar için formlar doldurulup, müdürlüklere gönderiliyor. İlçe müdürlükleri aileleri arayarak ‘ikna’ etmeye çalışıyor.

Bakanlık aşı karşıtlığına ait sayıyı ‘sır’gibi saklıyor, açıklamıyor.

Aşı karşıtlığı en büyük sağlık tehditlerinden

Küresel aşı programları son 50 yılda 154 milyon insanın hayatını kurtardı. Yaşama tutundurulan bu insanların 101 milyonu bir yaşından küçük bebekler. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) aşı karşıtlığını en büyük 10 sağlık tehdidi arasında sayıyor.

Sanılanın aksine aşı yaptırmayanların içindeki aşı karşıtlığının oranı, aşı kararsızlığı oranından oldukça az. Aşı yaptırmayanların çoğunluğunu aşı kararsızları oluşturuyor.

Aşılamayla çocuk felci, kızamık, difteri, boğmaca, tüberküloz gibi ölüm oranları yüksek hastalıkların azalması, bu hastalıkları görmeyen, vahim olabilecek etkilerini bilmeyen anne babaları çocuklarını aşılamaktan alıkoyan faktörlerden biri.

Çocuklarının sağlıklı geleceği ellerinden alınıyor!

Karşıtlı ve kararsızlıkta, aşıyla ilgili dünyada da yayılan komplo teorilerine inanmak, bilim dışı kaynaklardan beslenmek önemli etkenler arasında yer alıyor. Hızla geliştirilmeleriyle aslında milyonlarca hayatı kurtaran COVID-19 aşılarıyla birlikte karşıtlık daha hızlandı.

Adının önünde prof. dr. yazanlar arasında da aşı karşıtları var. Üretilen akıl almaz senaryolara ‘büyük oyun’u görenler inanıyor. Aşıların insanları maymuna-domuza dönüştürme projesi olduğu, içinde çip, domuz kanı, insan fetüsü vs. bulunduğuna inananlar, ‘doğal’ bağışıklık (hastalanarak) kazanmasını isteyenler çocuklarının ellerinden sağlıklı geleceklerini alıyor.

Toplum sağlığına da zarar

Bireysel bağışıklık çok önemli. Ama toplumsal bağışıklık da öyle. Zararları sadece kendi çocuklarına değil. Toplum sağlığına da zarar veriyorlar. Hasta yapma gücü daha yüksek olan ‘vahşi virus’un dolaşmaması için aşılama oranının %95’in altına düşmemesi gerekiyor. Diğer çocukların yanı sıra örneğin bağışıklık sistemi zayıf olanlar ile  gebelerin bu vahşi viruslarla karşılaşması ölümlerine (bebeklerinde ciddi sekellere) dahi yol açabiliyor.

Haber İçin Tıklayınız