6 Ocak 2025
Halk arasında verem olarak bilinen tüberkülozun, bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan ölüm nedenleri arasında COVID-19’dan sonra ikinci sırada yer aldığı belirtildi.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünden “Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası” dolayısıyla alınan bilgiye göre, 2023 itibarıyla dünya genelinde yaklaşık 10.8 milyon kişiye tüberküloz tanısı konulurken, 1.25 milyon kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetti.
Tüberküloz, bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan ölüm nedenleri arasında COVID-19’dan sonra ikinci sırada yer alıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün tahminlerine göre tüberküloz ile küresel mücadele kapsamında uygulanan etkin tanı ve tedavi programları sayesinde 2000-2023 yılları arasında yaklaşık 79 milyon hayat kurtarıldı.
Akciğer tüberkülozu hava yoluyla kolayca bulaşabiliyor
Tüberküloz, “mycobacterium tuberculosis” adı verilen bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalık olarak tanımlanıyor; genellikle akciğerler olmak üzere tüm doku ve organları tutabiliyor.
Akciğer tüberkülozu hastanın öksürmesi ya da hapşırması sonucu hava yoluyla kolayca bulaşabiliyor, hasta ile aynı kapalı ortamda uzun süre bulunan kişilerde bulaşma riski artıyor.
Sağlık Bakanlığınca hastalıktan korunmak için “Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı” küresel sağlık hedefleri ve standardları doğrultusunda uygulanıyor.
Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı kapsamında, verem savaş dispanserlerinde tanı, tedavi ve takip hizmetleri hastalara ücretsiz sunuluyor. Tüberküloz tanısı alan hasta tedavisi boyunca dispanserlerdeki sağlık çalışanları tarafından takip ediliyor, gerekli tüm destekler hastaya sağlanıyor.
Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında da bebeklere iki aylıkken ücretsiz yapılan BCG (Bacillus Calmette-Guerin) diğer adıyla verem aşısı tüberküloz menenjiti ve miliyer tüberkülozdan korunmada önemli rol oynuyor.