Şifremi Unuttum

Olgu Raporu: Semptomların Başlamasından 16 Gün Sonra Semende Canlı Oropouche Virusu Saptandı


8 Ekim 2024

Emerging Infectious Diseases dergisinde yayımlanan bir çalışmada, semptomatik bir gezginin tam kan, serum ve idrarında Oropouche virusu RNA’sının uzun süreli saçılımını bildiren yazarlar, infeksiyondan 16 gün sonra semende viral replikasyon saptandığını ve bunun cinsel yolla bulaşma riskini akla getirdiğini belirtti.

Yeni ortaya çıkan zoonotik bir arbovirus olan Oropouche virüsü, esas olarak tatarcık ve Culex quinquefasciatus sivrisineklerinin ısırığıyla yayılır. İnfeksiyon tipik olarak grip benzeri semptomlara neden olur, ancak kısa süreli menenjit veya meningo-ensefalite de yol açabilir. Güney Amerika’nın Amazon bölgesine özgü olan virus, Karayipler, Avrupa ve ABD’de de seyahatle ilişkili salgınlara neden oldu; burada çoğunluğu Florida olmak üzere beş eyalette 90 olgu rapor edildi.

Oropouche’un Brezilya’da 1982 ve 2024’te görülen nadir fakat dikkate değer olumsuz gebelik sonuçlarıyla bağlantılı olması, bebeklerde anormal derecede küçük kafa boyutuna neden olan sivrisinek kaynaklı başka bir tropik virus olan Zika’nınkiyle endişe verici bir benzerlik gösteriyor.

Haber İçin Tıklayınız