Şifremi Unuttum

Hindistan, Dünyayı Alarma Geçiren Hızlı Yayılan M Çiçeği Varyantına Bağlı İlk Olgusunu Doğruladı


24 Eylül 2024

Hindistan sağlık bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün halk sağlığı acil durumu ilan etmesine yol açan ve hızlı yayılan klad 1b M çiçeği varyantına ait ülkedeki ilk olguyu doğruladı.

Sağlık bakanlığı sözcüsü Manisha Verma, Birleşik Arap Emirlikleri’nden güney Hindistan eyaleti Kerala’ya seyahat eden bir kişide yeni varyantın saptandığını açıkladı.

Küresel sağlık acil durumu, ölümcül klad 1b varyantının Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ilk kez tanımlanmasının ve komşu Afrika ülkelerine yayılmaya başlamasının ardından  dünyanın en kalabalık ülkesine ulaştı.

DSÖ, Ağustos ayında M çiçeğini (eski adıyla maymun çiçeği) halk sağlığı acil durumu ilan etti çünkü bu son derece bulaşıcı varyant bu yıl Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde en az 635 kişinin ölümüne yol açtı.

Geçtiğimiz hafta, ateş ve döküntü belirtileriyle Kerala’nın Malappuram bölgesindeki bir devlet hastanesine kaldırılan 38 yaşındaki bir erkek hastada M çiçeğinin 1b klad suşu saptandı.

Hastanın temaslıları olarak tanımlanan yaklaşık 55 kişinin potansiyel risk altında olduğu bildirildi.

Hastanın temaslıları olarak tanımlanan 29 arkadaş ve aile üyesi ile aynı uçaktaki 37 yolcu, hastalığın belirtileri açısından evde izleniyor. Ancak, Malappuram bölgesinden bir görevli Dr. Shubin C, Pazartesi günü hiçbirinde şu ana kadar herhangi bir M çiçeği belirtisi görülmediğini bildirdi.

Haber İçin Tıklayınız