Şifremi Unuttum

İngiltere’de Kızamık Salgını: Bir Çocuk Yaşamını Yitirdi

13 Eylül 2024

Bir çocuğun ölümünün doğrulandığı İngiltere’de sağlık görevlileri ülke genelinde endişe yaratan kızamık salgınını durdurmaya çabalıyor.

2024 yılında İngiltere’de 2000’den fazla vaka kaydedildi; bu on yılı aşkın süredir görülen en büyük salgındır. On binlerce çocuğun hayatını kurtardığı düşünülen kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (MMR) aşısı Londra’nın bazı bölgelerinde çocukların sadece yarısına iki doz olarak uygulandı. Liverpool, Manchester ve Birmingham’da da aşılama seviyeleri benzer şekilde düşüktür. Kimliği belirlenemeyen ve ‘başka tıbbi rahatsızlıkları’ da olan çocuğun kızamık nedeniyle yılın ilk çeyreğinde öldüğü düşünülmektedir.

İngiltere Sağlık Güvenlik Ajansı (UKHSA) sürveyans rakamları, İngiltere’de son iki haftada 78 vakanın doğrulandığını göstermektedir. Bu yıl ülke genelindeki toplam vaka sayısı 2465’e çıktığı bildirildi. Bu sayısının neredeyse üçte ikisini (1513) 10 yaş ve altı çocuklar oluşturmaktadır.

Aileler çocuklarının aşının her iki dozunu da olduğundan emin olmaları konusunda uyarıldı. Uzmanlar, iki doz MMR aşısı olmayan çocukların son derece bulaşıcı virus nedeniyle ciddi hastalığa yakalanma ve başkalarına bulaştırma riski taşıdıkları konusunda uyardı.

Grip benzeri semptomların yanı sıra belirgin döküntülere de neden olan kızamık, akciğerleri veya beyni tutarsa çok ciddi, hatta ölümcül sağlık sorunlarına yol açabilir. Tahminlere göre, infekte olan her beş çocuktan biri hastaneye yatırılacak ve her 15 çocuktan biri ensefalit veya sepsis gibi ciddi komplikasyonlar geliştirecektir.

Haber İçin Tıklayınız