11 Eylül 2024
Sosyal medyada yapılan bazı paylaşımlarda Kanada’nın kansere yol açtığı gerekçesi ile COVID-19 aşılarını imha ettiği iddia edildi. İddia, yabancı kaynaklar da dahil olmak üzere sosyal medya hesaplarında haberin bağlamsız aktarılması ile yayıldı. Kanada Halk Sağlığı Kurumu (PHAC), eyaletlere ve bölgelere 1 Eylül 2024’ten itibaren COVID-19 aşılarının imha edilmesi talimatını verdi. Ama bu talimatın sebebi, aşıların kansere yol açması değil.
Kanada’da kullanılan aşılar XBB varyantını hedef alıyordu. XBB, COVID-19’un omikron varyantının alt varyantlarından biri. Fakat XBB varyantı dolaşımda olan ana varyant değil. Uzmanlara göre, XBB aşısı dolaşımda olan omikron alt varyantlarına karşı tam koruma sağlamıyor.
Kanada Halk Sağlığı Kurumu’nun 4 Eylül 2024’te yaptığı açıklamaya göre, eski aşıların imha edilme sebebi JN.1 veya KP.2 türlerini hedef alan güncellenmiş COVID-19 aşılarının aşı kampanyasına dahil edilecek olması. JN.1 ve KP.2, omikron varyantının alt varyantlarından mutasyona uğramış, yaygın olan yeni türler.
Kanada’da çoğu eyalet bu çağrıyla aşı programlarını askıya aldı ve aşıları imha etmeye başladı. Kimi eyaletler ise gerekli durumlarda aşılamaya devam etse de mümkünse yeni aşının beklenmesini tavsiye ediyor.
Kanada Halk Sağlığı Kurumu’nun farklı gruplar için önerdiği aşılama uygulamalarına internet sitesindeki kılavuzda yer veriliyor. PHAC, daha önce aşı olmamış kişilerin yeni aşıyı yaptırmasını, daha önce aşı olmuş olanlara da bir doz yeni aşı uygulanmasını öneriyor.
COVID-19 aşısını üreten şirketler virusun yeni varyantlarını hedef alan formülasyonları üzerinde çalışarak piyasaya sürmeye devam ediyor. Özellikle yüksek risk grubundaki bireylerin yeni varyantlara karşı yeniden aşılanması öneriliyor.
Yeni aşının önümüzdeki günlerde onaylanması ve sonbahar aşı takvimine alınması bekleniyor. JN.1 veya KP.2 türlerini hedef alan yeni aşı Kanada’da henüz onaylanmamış olsa da ABD’de onaylandı ve acil kullanım izni verildi.
COVID-19 aşısının kansere yol açtığı ya da hastalığı ilerlettiğine dair iddialar zaman zaman gündeme geliyor. Fakat Amerika Birleşik Devleti Ulusal Kanser Enstitüsü’ne göre aşının kansere yol açtığına dair bir kanıt yok. Uzmanlar, bazı özel durumlar dışında kanser hastalarının ve kanser geçmişi bulunan kişilerin öncelikli olarak aşılanmasını öneriyor.