Şifremi Unuttum

Bilim İnsanları Kürk Çiftçiliğinin Sıradaki Salgını Tetikleyebilecek “Viral Otoban” Olduğunu Söylüyor


6 Eylül 2024

Çin’de yapılan bir çalışma, vizon, rakun köpeği ve tilki yetiştirilen kürk çiftliklerinde insanları infekte edebilecek virusların yaygın olduğunu buldu.

İnfeksiyon hastalıkları alanındaki araştırmacılar, kürk için hayvan yetiştiren çiftliklerde tehlikeli patojenlerin hayvanlardan insanlara geçmesini önlemek için daha sıkı biyogüvenlik önlemleri alınması için çağrıda bulundu.

Avustralya Sidney Üniversitesi’nde bir virolog olan Eddie Holmes, kürk çiftliklerinin insanlar ve vahşi yaşamda dolaşan viruslar arasında bir köprü olabileceğini söylüyor: “Pandemiler böyle meydana geliyor.”

Çin’de kürk hayvanlarının taşıdığı viruslar üzerine yapılan en büyük çalışmalardan birinin ardından uyarılar geldi. Holmes’un da aralarında bulunduğu ekip, yeni patojenler ve yeni konaklarda bulunan bilinenler de dahil olmak üzere çok çeşitli viruslar saptadı. Çalışma Nature dergisinde yayımlandı.

Hong Kong Üniversitesi’nde koruma biyoloğu olan Alice Hughes, bu hayvanların insanlara sıçrayabilecek viruslar için rezervuar olduğundan uzun zamandır şüphelendiklerini söylüyor. Analiz, “bu endişelerin geçerli olduğunu ve insanlar için bilinen riskleri olan virus çeşitliliğinin fark edilenden daha da fazla olduğunu” gösteriyor. Hughes, sektörün suni kürke geçişi zorunlu kılması gerektiğini söylüyor.

Hughes, diğer seçeneğin kürk ticaretinin düzenlenmesi ve denetimini iyileştirmek olduğunu söylüyor. Buna hayvan karantinaları, aşırı kalabalığın azaltılması, kafeslerin temizlenmesi, yem ve atıkların bertarafında kurallara uyulması gibi önlemlerin uygulanmasını sağlamak da dahildir.

Singapur’daki Duke-NUS Tıp Fakültesi’nden virolog Linfa Wang, hayvan çiftçiliği ve hayvan ticareti sektörlerinin ortaya çıkan hastalıklar açısından yakından izlenmesi gerektiğini söylüyor.

Londra’da bulunan ve kırktan fazla ülkedeki çiftlikleri temsil eden Uluslararası Kürk Federasyonu’nun başkanı Mark Oaten, çiftliklerin en yüksek biyogüvenlik standardlarına göre faaliyet göstermesi gerektiğini söylüyor.

Global Endüstri

Kürk çiftçiliği dünya çapında bir endüstri olmakla birlikte çiftliklerin çoğu Avrupa’da ve Çin’de bulunmaktadır. 2016 yılında Avrupa’daki çiftlikler 39.05 milyon vizon kürkü üretirken, Çin’deki çiftlikler 26.16 milyon vizon kürkü üretmiştir.

Kürkleri için yetiştirilen birçok hayvan insan viruslarına karşı hassastır. COVID-19 salgınının başlarında, SARS-CoV-2 Avrupa genelindeki vizon çiftliklerine yayılmıştı. Vizon çiftliklerinde son derece patojenik H5N1 kuş gribi virusu salgınları da görüldü. Popüler bir kürk hayvanı olan rakun köpeği (Nyctereutes procyonoides), 2003’te insanlara şiddetli akut solunum yolu sendromuna neden olan virusu getirmede rol oynamış olabilir. Rakun köpekleri de SARS-CoV-2’ye karşı hassastır ve yayabilirler.

Haber İçin Tıklayınız