Şifremi Unuttum

DSÖ Afrika’daki Mpox Artışı Nedeniyle Küresel Halk Sağlığı Acil Durumu İlan Etti


14 Ağustos 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başkanı dün (14 Ağustos 2024), Afrika ülkelerinde Mpox aktivitesindeki artışın Uluslararası Sağlık Tüzüğü uyarınca uluslararası düzeyde endişe verici halk sağlığı acil durumu (PHEIC) oluşturduğunu duyurdu.

DSÖ başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, günün erken saatlerinde Zoom’da yapılan brifingde toplanan dış danışmanlardan oluşan DSÖ acil durum komitesinin tavsiyesini kabul etti. Grubun başkanı, Nijerya’daki Nijer Delta Üniversitesi’nde tıp profesörü olan infeksiyon hastalıkları uzmanı Dimie Ogoina, MBBS, 15 üyeli grubun tavsiyesinin oybirliğiyle kabul edildiğini söyledi.

Mpox için ikinci kez PHEIC ilan edilmiş oldu. DSÖ, Temmuz 2022’de Soy 2’nin ortaya çıkmasının ve dünyada hızla yayılmasının ardından benzer bir bildiri yayımlamıştı; ilk PHEIC Mayıs 2023’te sonlandırılmıştı.

Dr. Tedros, acil durumu duyururken, “Yeni bir Mpox soyunun ortaya çıkması, Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC)’nin doğusunda hızla yayılması ve birkaç komşu ülkeden vakaların bildirilmesi çok endişe verici. KDC’de ve Afrika’daki diğer ülkelerdeki diğer Mpox soylarının neden olduğu salgınlara ek olarak, bu salgınları durdurmak ve hayat kurtarmak için koordineli uluslararası müdahalenin gerekli olduğu açıktır.” dedi.

Haber İçin Tıklayınız