Şifremi Unuttum

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri Mpox İçin Acil Durum İlan Etti


13 Ağustos 2024

Afrika’nın en üst düzey halk sağlığı kuruluşu olan Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Salı günü Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden komşu ülkelere yayılan bir mpox (maymun çiçeği) salgını nedeniyle “kıtasal güvenlik halk sağlığı acil durumu” ilan etti.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC) geçen hafta yakın temas yoluyla bulaşan ve grip benzeri semptomlara ve irin dolu lezyonlara neden olan viral enfeksiyonun yayılma hızının endişe verici düzeyde olduğu konusunda uyardı.

Vakaların çoğu hafif ama öldürücü olabilir.

Genel Direktör Jean Kaseya, Zoom’da canlı yayımlanan bir brifingde “Bugün kurumlarımızı, kolektif irademizi ve kaynaklarımızı hızlı ve kararlı bir şekilde harekete geçirmek için kıtasal güvenlik halk sağlığı acil durumu ilan ediyoruz” dedi.

Kongo’daki salgın Soy 1 olarak bilinen endemik bir türün yayılmasıyla başladı. Ancak Soy 1b olarak bilinen yeni varyant özellikle çocuklar arasında rutin yakın temas yoluyla daha kolay yayılıyor gibi görünüyor.

Kaseya brifingde kıtanın 10 milyon dozdan fazla aşıya ihtiyacı olduğunu ancak sadece 200 000 kadar aşı bulunduğunu söyledi. Afrika CDC’nin kıtaya aşı tedarikini hızla artırmaya çalışacağına söz verdi.

“2024’te üç milyon dozla başlayarak Afrika’da 10 milyondan fazla doz sağlamak için net bir planımız var,” diye ekledi ancak aşıların nereden temin edileceğini söylemedi.

Sağlık kuruluşu, bu yıl kıtada şimdiye kadar 15 000’den fazla mpox vakası ve 461 ölüm bildirildiğini, geçen yılın aynı dönemine göre %160’lık bir artış olduğunu söyledi. Toplamda 18 ülke vaka bildirdi.

Haber İçin Tıklayınız