Şifremi Unuttum

BM Uyardı: Afrika’daki İlaçların Beşte Biri Sahte Olabilir


6 Ağustos 2024

Yeni bir araştırma, Afrika’daki ilaçların beşte birinin kalitesiz veya sahte olabileceğini ortaya çıkardı. Birleşmiş Milletler’in (BM) tahminlerine göre bu sorun Sahra altı bölgesinde yılda 500 bin ölüme yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika’da en çok sahtesi yapılan ilaçların antibiyotikler ve sıtma önleyici ilaçlar olduğunu söyledi.

Büyük bir araştırma projesine göre, Afrika’daki ilaçların beşte biri standart altı veya sahte olabilir. Bu durum, sayısız hastanın ölümüne yol açabilecek bir soruna dikkat çekiyor.

Etiyopya’daki Bahir Dar Üniversitesi’nden araştırmacılar, incelemede yer alan 27 çalışmayı analiz etti.

Çalışmaya dahil edilen 7508 ilaç örneğinden 1639’unun en az bir kalite testinden başarısız olduğu ve standartların altında veya sahte olduğu doğrulandı.

“ÖNLENEBİLİR ÖLÜMLERE YOL AÇIYOR”

Amsterdam merkezli kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Access to Medicine Foundation’ın araştırma başkanı Claudia Martinez, bulguyu büyük bir halk sağlığı endişesi olarak nitelendirdi.

Martinez, “Hastalar standart altı veya tamamen sahte ilaçlar alıyorsa, bu durum tedavilerinin başarısız olmasına veya hatta önlenebilir ölümlere yol açabilir” diye konuştu.

Haber İçin Tıklayınız