Şifremi Unuttum

Hindistan’da Akut Ensefalit Sendromu Olgu Sayısı 153’e, Ölüm Sayısı 66’ya Ulaştı: Chandipura Virusundan Şüpheleniliyor


4 Ağustos 2024

Hindistan haber kaynaklarına göre Gujarat eyaletinde Chandipura virusundan kaynaklandığı düşünülen akut ensefalit sendromu olgularının sayısı 153’e ulaştı. ProMED’in aktardığına göre bu olguların ne kadarının Chandipura virusundan kaynaklandığı net olarak bilinmemektedir.

Hindistan haber kaynaklarının aktardığına göre Gujarat eyaletinde toplam 57 doğrulanmış Chandipura virusu olgusu bulunmaktadır.

Ölüm sayısı Cumartesi günü (3 Ağustos 2024) 66’ya ulaşmıştır ve çoğunlukla kentsel olmayan alanlardan bildirilmiştir.

Eyaletin sağlık departmanı yetkilisi, “Cumartesi (3 Ağustos 2024) itibarıyla eyalet hastanelerinde 19 hasta  bulunmaktadır, 68 hasta tatmin edici iyileşmenin ardından taburcu edilmiştir. Virus öncelikle pediatrik yaş grubunu hedef almaktadır” açıklamasında bulundu.

Chandipura virusu Rhabdoviridae ailesinin bir üyesi olup, öncelikle infekte kum sineklerinin, özellikle Phlebotomus papatasi‘nin ısırmasıyla bulaşır. İnfeksiyonunun klinik tablosu akut ve şiddetlidir. Kuluçka süresi genellikle kısadır ve 24-48 saat arasındadır. Hastalığın başlangıcı anidir ve yüksek ateş, değişken duyusal yapı ve nöbetlerle karakterizedir. Bu semptomlar hızla ensefalitik sendroma ilerler ve hızla tedavi edilmezse komaya ve ölüme yol açabilir.

Haber İçin Tıklayınız