Şifremi Unuttum

Avrupa’da Kuş Gribine Genel Bakış


3 Temmuz 2024

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Avrupa Birliği Kuş Gribi Referans Laboratuvarı (IZSVe) ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) katkılarıyla hazırlanan bilimsel raporda AB/AEA (Avrupa Birliği/ Avrupa Ekonomik Alanı) ülkelerinde Mart-Haziran 2024 dönemindeki kuş gribi vakalarına ilişkin bilgiler paylaşıldı.

16 Mart-14 Haziran 2024 tarihleri ​​arasında, Avrupa’daki 13 ülkede evcil (15) ve yabani (27) kuşlarda 42 yüksek derecede patojenik kuş gribi (HPAI) A(H5) virusu saptandığı bildirildi. Avrupa’da saptanan toplam sayı 2019-2020 epidemiyolojik yılından bu yana ilk kez bu kadar düşük olmakla birlikte, HPAI virusları çok düşük bir seviyede de olsa dolaşmaya devam ediyor. Kümes hayvanlarında saptanan vakaların çoğu yabani kuşlarla dolaylı temastan kaynaklanıyordu, ancak ikincil bulaşma da vardı.

Avrupa dışında, HPAI durumu özellikle ABD’de yoğunlaştı ve 12 eyalette 130’dan fazla süt sığırı sürüsünde yeni bir A(H5N1) virus genotipi (B3.13) tespit edildi. İnfekte hayvanların sütünde viral yükün yüksek olması ve virusun bulaşması için yeni bir aracının ortaya çıkmış olmasıyla sığırlarda infeksiyonun memelerde yoğunlaştığı düşünülmektedir.

Sığırların yanı sıra, HPAI virusları iki memeli türünde (alpaka ve mors) daha ilk kez tanımlandı.

13 Mart-20 Haziran 2024 tarihleri ​​arasında, Vietnam’dan [1 kişide A(H5N1), 1 kişide A(H9N2)], Avustralya’dan [Hindistan’a seyahat geçmişi olan 1 kişide A(H5N1)], ABD’den [3 kişide A(H5N1)], Çin’den [2 kişide A(H5N6), 3 kişide A(H9N2), 1 kişide A(H10N3)], Hindistan’dan [1 kişide A(H9N2)] ve Meksika’dan [1 kişide ölümlü A(H5N2) vakası) 14 yeni insan kuş gribi vakası bildirildi. Son vaka, kuş gribi virusu alt türü A(H5N2) kaynaklı, laboratuvar tarafından doğrulanan ilk insan infeksiyonudur.

İnsan vakalarının çoğu, kuş gribi virusu saptanmadan veya hastalık başlamadan önce kümes hayvanlarına, canlı kümes hayvanı pazarlarına veya süt sığırlarına maruz kaldıklarını bildirmişti. Kuş gribi viruslarına bağlı insan infeksiyonları nadirdir ve insandan insana bulaşma gözlemlenmemiştir. AB/AEA sınırlarındaki genel halk için Avrupa’da şu anda dolaşımda olan klad 2.3.4.4b’nin A(H5) kuş gribi viruslarıyla infeksiyon riski halen düşüktür. İnfekte hayvanlara veya kontamine ortamlara mesleki olarak veya başka şekilde maruz kalanların infeksiyon riski düşük veya orta düzeydedir.

Rapor İçin Tıklayınız