Şifremi Unuttum

Latin Amerika’da Yayılan Virus Ölü Doğumlara ve Doğum Kusurlarına Neden Olabilir


20 Temmuz 2024

Brezilya Sağlık Bakanlığı, az bilinen Oropouche virusu bulaşan hamile kadınları yakından takip etmeleri konusunda doktorları uyardı.

Brezilyalı bilim insanları, Güney ve Orta Amerika’da artışa geçen, rahimde infekte olan bebeklerde ölü doğumlara ve nörolojik bozukluklara neden olabileceği düşünülen ve tam olarak anlaşılamamış Oropouche virusu için alarma geçti. Brezilya Sağlık Bakanlığı, 12 Temmuz’da yayımlanan teknik bir notta, virusla infekte annelerin yenidoğan bebeklerinde dört mikrosefali vakası ve virusla bağlantılı olabilecek bir fetal ölüm vakası bildirdi.

Bağlantı henüz doğrulanmadı ancak bakanlık, sağlık profesyonellerinin Oropouche ile infekte olan hamile insanları yakından izlemesini tavsiye ediyor. Rio de Janeiro Federal Üniversitesi’nden virolog Amilcar Tanuri, “Vakalar endişe verici ve dikkatli olunması gereken bir işaret” diyor ancak kesin sonuçlara varmak için henüz çok erken olduğunu kabul ediyor. 17 Temmuz’da yayımlanan Epidemiyolojik Uyarıda Pan Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO), diğer ülkelerden benzer vakalara karşı tetikte olmalarını istedi.

Vakalar araştırmacılara sivrisineklerin yol açtığı Zika hastalığının Amerika’da yaptığı salgınlarda yaşanan benzer sorunları hatırlatıyor. 2015 ve 2016 yıllarında Brezilya’da meydana gelen devasa Zika salgını sırasında 3500’den fazla bebek mikrosefali vakası kaydedilmiş ve tahminen 1.5 milyon kişi infekte olmuştu.

Ani ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusmaya neden olabilen Oropouche virusu, öncelikle Amerika kıtasının her yerinde bulunan toplu iğne başı büyüklüğünde bir tatarcık olan Culicoides paraensisile bulaşır. Oropouche ateşi vakaları 2022’nin sonlarından bu yana artış gösterdi. Brezilya, bu yıl şu ana kadar doğrulasnan 7044 vakayla en ağır darbeyi aldı; bu rakam 2023 yılının tamamında kaydedilen vakaların sekiz katından fazladır. Vakaların çoğu hafiftir ancak virus bazı hastalarda nörolojik hasara neden olabilir.

Haber İçin Tıklayınız