Şifremi Unuttum

Bilim İnsanları Sığırlarda Kuş Gribini Kontrol Altına Almak İçin Alınan Önlemlerin ‘Devede Kulak’ Olduğunu Söylüyor


1 Mayıs 2024

Çok az ve çok geç; pek çok bilim insanı, ABD Tarım Bakanlığı (USDA)’nın süt sığırlarında daha önce hiç görülmemiş H5N1 kuş gribi salgınını yavaşlatmak için yürülüğe koyduğu önlemleri böyle görüyor. İlk vakaların bildirilmesinden bir ay sonra, 29 Nisan’da yürürlüğe giren kısıtlama emri, infekte sığırların eyaletler arası taşınmasını yasaklıyor. Ancak virus şu anda en az dokuz eyaletteki çiftliklerde yayıldı ve Arizona Üniversitesi’nde evrim biyoloğu olan Mike Worobey’e göre “Bu devede kulak.”

Bilim insanları, kuşları ve bazı yabani memelileri kötü etkileyen, 2.3.4.4b sınıfı olarak bilinen bir tür virus için testlerin yaygınlaştırılmamasından da rahatsızlar. Nebraska Üniversitesi Tıp Merkezi’nde acil sağlık durumları araştırmacısı olan Lauren Sauer, Brown Üniversitesi tarafından 26 Nisan’da düzenlenen bir brifingde “Hala sokak lambalarının altına bakıyoruz” dedi. “Virusun orada olduğuna dair işaret görmediğimiz yerlere bakmıyoruz ve bu şekilde asla yeterli bilgi edinemiyoruz.”

ABD’den süt sığırı ithal eden ülkeler de endişe duymaya başladılar. Kanada Gıda Denetleme Kurumu sözcüsü, Kanada hükümetinin 29 Nisan itibarıyla ABD’den gelen tüm emziren ineklerin H5N1 açısından teste tabi tutulmasının zorunlu olduğunu açıkladı. Kolombiya, besi sığırlarında H5N1 vakası bildirilmemesine rağmen salgından etkilenen eyaletlerden sığır eti ithalatına kısıtlama getirdi.

Worobey ve meslektaşlarının 21 Nisan’da USDA tarafından çevrim içi yayımlanan 202 viral genomu kapsayan analiz sonuçlarına göre, ABD’deki salgın 2023 sonbaharı gibi erken bir tarihte başlamış olabilir. Her ne kadar yakın zamanda bildirilen tek insan vakası olan Teksaslı çiftlik işçisinde saptanan virus genetik olarak farklı olsa da, bulaşma yabani kuşlardan kaynaklanmış olabilir. Worobey, çiftlik çalışanının kökeni farklı ve şu anda nesli tükenmiş bir virusa yakalanmış olabileceğini söylüyor.

Ohio Eyalet Üniversitesi’nden Andrew Bowman ve meslektaşları tarafından yürütülen henüz yayımlanmamış bir çalışma, virusun zaten çok yaygın olduğunu öne sürüyor. On eyaletten alınan 150 ticari süt örneğinde virusa ait genetik materyal ararken son derece duyarlı polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) kullanan araştırmacılar, 58 testin pozitif olduğunu saptadılar. Bowman, “Dışarda sandığımızdan çok daha fazla virus var” diyor.

Ancak pastörize süt güvenli görünüyor. Bowman, 58 pozitif örneği St. Jude Çocuk Araştırma Hastanesi’nde kuş gribi araştırmacısı olan Richard Webby’ye sütün halen infeksiyona yol açan virus içerip içermediğini araştırmak için gönderdi. Testlerin hepsi negatif çıktı. ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından 38 eyaletten alınan 297 süt ve süzme peynir ve ekşi krema gibi süt ürünü örneği test edildi. Gıda Güvenliği ve Uygulamalı Beslenme Merkezi direktör vekili Donald Prater, 1 Mayıs’ta yaptığı telefon görüşmesinde, PCR testi pozitif çıkan örneklerin daha sonra herhangi bir virusun üretilip üretilemeyeceğini görmek için embriyolu tavuk yumurtalarına injekte edildiğini söyledi. Hiçbirinde bulaşıcı etkisi olan virus çoğalmadı.

Haber İçin Tıklayınız