Şifremi Unuttum

‘Vampir Yüz Germe’ İşleminin Ardından En Az Üç Kadına HIV Bulaştığı Bildirildi


26 Nisan 2024

ABD’de federal yetkililer tarafından yapılan açıklamada, New Mexico’nun Albuquerque kentinde ruhsatsız bir spada yapılan kozmetik “vampir yüz germe” işlemleri sırasında en az üç kadına HIV bulaştığı söylendi. Kozmetik injeksiyon yoluyla HIV bulaşması ilk kez belgelendi.

Üç kadın, oldukça benzer HIV virusu bulaşmış beş kişiden oluşan bir hastalık kümesinde yer alıyor. Kişilerden dördü spada trombositten zengin plazma (PRP) mikro iğneleme adı verilen bir işleme tabi tutulmuştu. Erkek olan beşinci kişi ise bu kadınlardan biriyle cinsel ilişkiye girmişti.

Araştırmacılar bulaşmanın kesin kaynağını henüz bilmiyorlar. Hiçbir davranışsal risk faktörüne sahip olmamasına rağmen 2018’de HIV tanısı konulan bir kadın müşterinin mikro iğneli trombositten zengin plazma (PRP) yüz bakımı adı verilen kozmetik bir tedavi gördüğünü söylemesi üzerine halk sağlığı araştırması başladı.

Spada yapılan incelemede mutfak tezgahının üzerinde etiketlenmemiş kan tüpleri, buzdolabında yiyeceklerle birlikte muhafaza edilen tüpler, ayrıca çekmecelerde ve çöp kutularında ambalajsız şırıngalar bulundu.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden gelen bir rapora göre tesiste tek kullanımlık ekipmanların tekrar kullanıldığı da görüldü.

ABD’li sağlık yetkilileri Nisan ayının başlarında da kırışıklıkları azaltmak için küçük dozlarda uygulanan yüksek miktarda botulinum toksini içeren sahte veya yanlış injekte edilmiş Botoks’la ilişkili bir dizi hastalığı araştırdıklarını duyurmuştu.

Haber İçin Tıklayınız