14 Nisan 2024
ESCMID Küresel Kongresi’ne (eski adıyla ECCMID, Barselona, İspanya, 27-30 Nisan) sunulan ve özel olarak erken yayımlanan bir çalışmada Birleşik Krallık’tan araştırmacılar, tüberküloz sonrası akciğer hastalığının yeterince tanınmayan küresel bir sorun olduğunu gösteren güçlü bulgular elde etti.
Bu yıl İspanya’nın Barcelona kentinde (27-30 Nisan 2024) düzenlenen ESCMID Küresel Kongresi’ne (eski adıyla ECCMID) sunulan yeni araştırma, tüberkülozun (TB) başarılı bir şekilde tedavi edilen bireylerin akciğerleri üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olabileceğine dair ikna edici kanıtlar buldu.
Dünyanın dört bir yanından on binlerce kişiye ilişkin verilerin analizi, tüberkülozdan kurtulanların daha küçük akciğerlere, daha dar hava yollarına ve daha yavaş hava akışına sahip olduğunu ortaya çıkardı.
St George’s, Londra Üniversitesi’nden baş araştırmacı Dr. Sharenja Ratnakumar, “Bu hasar, uzun vadeli sağlık üzerinde derin bir etkiye sahip olabilir, yaşam kalitesini azaltabilir, çalışma ve günlük görevleri yerine getirme becerisini etkileyebilir” diyor. “Ve tüberküloz nedeniyle başarılı bir şekilde tedavi edilen insan sayısının artmasıyla birlikte, bu bulgu tüberküloz sonrası akciğer hastalığının yeterince tanınmayan küresel bir sorun olduğunu güçlü bir şekilde gösteriyor.” diye ekliyor.
Tüberküloz antibiyotiklerle tedavi edilebilmektedir ve bakteriyel infeksiyonun başarılı tanı ve tedavisi sayesinde dünya çapında tahminen 155 milyon insan hayatta kalmaktadır.
Son yıllarda tüberkülozla mücadelede önemli ilerlemeler kaydedilmesine rağmen, yeni tanı alanların sayısı COVID-19 salgınından bu yana arttı. 2022’de dünya çapında yaklaşık 7.5 milyon kişiye teşhis konuldu. Bu sayı, izlemenin başladığı 1995’ten bu yana kaydedilen en yüksek sayıdır ve DSÖ’nün 2023 Küresel Tüberküloz Raporu’na göre 2019’da COVID öncesi sayı olan 7.1 milyondan yüksektir.