Şifremi Unuttum

ABD’nin Oregon Eyaletinde Bir Kişiye Veba Tanısı Konuldu


7 Şubat 2024

Oregon’un Deschutes ilçesinden yapılan açıklamada bir bölge sakininin vebaya yakalandığı doğrulandı. Bunun yaklaşık on yıldır Oregon’da bildirilen ilk vaka olduğu kaydedildi.

Kişinin infeksiyonu kedisinden kaptığı düşünülüyor.

İlçenin Sağlık Memuru Dr. Richard Fawcett yaptığı açıklamada, “Sahibinin ve evcil hayvanın yakın temasta bulunduğu herkesle iletişime geçildi ve hastalığı önlemek için ilaç sağlandı” dedi.

Başka vaka tespit edilmedi. Var olan vakaya erken tanı konulması ve tedavi uygulanması nedeniyle bu durumun toplum açısından riskinin çok düşük olduğu bildirildi.

İlçe sağlık yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre, veba insanlara ve hayvanlara infekte bir pire ısırığıyla veya hasta bir hayvanla temas yoluyla bulaşır. Oregon’da en yaygın olarak veba taşıyabilen hayvanlar sincaplardır, ancak fareler ve diğer kemirgenler de hastalığı taşıyabilir.

İnsanlarda veba semptomları genellikle infeksiyona maruz kaldıktan 2-8 gün sonra başlar. Semptomlar ani ateş, mide bulantısı, halsizlik, üşüme, kas ağrıları ve/veya hıyarcık adı verilen gözle görülür şekilde şişmiş lenf düğümlerini içerebilir.

Veba erken teşhis edilmediğinde kan dolaşımını veya akciğerleri infekte ederek hastalığın şiddetini artırabilir ve tedavisini güçleştirilebilir.

Haber İçin Tıklayınız