Şifremi Unuttum

Hindistan: Mumbai’nin Yoksul Bölgelerindeki Kabakulak Salgını Endişe Yaratıyor


14 Kasım 2023

Mumbai’nin banliyösü Mankhurd’un gecekondu mahallesi Janta Nagar’ın sakinleri, paramiksovirusun neden olduğu viral bir infeksiyon olan kabakulak vakalarındaki artışla mücadele ediyor. Virusa kızı Zeenat (9) ve oğlu Muhammed Kabir (7) ile birlikte yakalanan 31 yaşındaki Shalika Khatoon, yaşadıkları bölgede çok sayıda çocuğun infekte olduğunu açıkladı. Shakila, “İki hafta önce infekte olan ilk kişi kızımdı, sonra oğlum oldu” dedi. “İkisinde de üşüme, ateş ve vücut ağrısı vardı. Boyunlarındaki şişlikten endişe ederek mahalle kliniğine götürdüm.”

Kabakulak virusu, infekte tükürük ile doğrudan temas yoluyla veya enfekte bir kişinin burnundan, ağzından veya boğazından çıkan solunum damlacıkları yoluyla yayılır. Kesin bir tedavisi olmamakla birlikte hastalara vücut ağrılarını ve ateşi tedavi edecek ilaçlar verilir; şişmiş tükürük bezlerine soğuk veya sıcak kompres uygulanması, bol su ve sıvı içmeleri tavsiye edilir.

Geçen yıl kızamık salgınının yaşanan Mumbai’nin doğusunda yer alan Mankhurd, kabakulak salgınının görüldüğü tek bölge değil. Mumbaili çocuk doktorları, son altı haftadır düşük sosyo-ekonomik bölgelerde kabakulak vakalarında artış gördüklerini söylüyor. Aşılama kabakulak ve komplikasyonlarını önlemenin en iyi yolu olsa da, ücretsiz ulusal aşı programı bu hastalığı içermiyor; bu nedenle sosyo-ekonomik açıdan daha zayıf kesimlerde kabakulak vakaları artıyor.

Chembur-Mankhurd bölgesinde çalışan çocuk doktoru Dr. Amit Mhatre, üç çocuk doktorundan oluşan grubunun son iki ayda 1000’e yakın vaka gördüğünü söyledi. “Sorun şu ki hükümet sadece MR aşılarını (kızamık ve kızamıkçık) veriyor. Kabakulak aşısının ulusal aşı programına dahil edilmesi gerekiyor.” dedi.

Haber İçin Tıklayınız