Şifremi Unuttum

Almanya’da Ölü Bir Yaban Tavşanında Tularemi Tespit Edildi


15 Kasım 2023

Almanya, Forchheim bölge ofisinin Çarşamba günü (8 Kasım 2023) yaptığı açıklamaya göre Forchheim bölgesinde ölü bir kahverengi tavşanda “tularemi” olarak da bilinen “tavşan vebası” tespit edildi. Tularemi bakteriyel bulaşıcı bir hastalıktır.

Hastalık hayvanlardan insanlara (zoonoz) bulaşabilmektedir. Örneğin av hayvanlarının derisinin yüzülmesi ve bağırsaklarının temizlenmesi sırasında hasta veya ölü hayvanlarla yoğun temas edilmesiyle bulaşabilir. Hastalıkta şiddetli grip benzeri semptomlar ortaya çıkabilir.

Bavyera Eyalet Sağlık ve Gıda Güvenliği Dairesi’ne (LGL) göre hastalık, baş ağrısı ve vücut ağrıları, şişmiş lenf düğümleri, ateş, titreme ve yorgunluk gibi spesifik olmayan, gribe benzer semptomlarla başlıyor.

Korunmak için aşağıdakiler önerilmektedir:

  • Hasta veya ölü yabani tavşanlara veya yabani tavşanlara dokunmayın. Bu tür hayvanların kan ve dışkılarıyla temastan da kaçınılmalıdır.
  • Yabani tavşan ve tavşanlardan elde edilen av yemekleri iyi pişirilerek tüketilmelidir. Etin hazırlanmasında kullanılan araç gereçler (bıçaklar, kesme tahtaları) kullanım sonrasında iyice temizlenmeli ve sıcak su ile dezenfekte edilmelidir.
  • Ev ve el hijyeni kurallarına kesinlikle uyulmalıdır.
  • Avcılar ve yabani hayvanlarla temas eden kişiler, bilinmeyen bir hastalıkları varsa mutlaka doktora başvurmalı ve durumu bildirmelidir.

Haber İçin Tıklayınız