Şifremi Unuttum

Kazakistan’da Kızamık Vakaları Artmaya Devam Ederken Aşılama Faaliyetleri de Artıyor


14 Kasım 2023

Kazakistan’ın Karaganda bölgesinde her gün 10 kadar kızamık infeksiyonu vakası kaydediliyor. Vakaların çoğu 1-4 yaş arası aşılanmamış çocuklardan oluşuyor.

Ekim (2023) ayında bölgedeki vaka sayısı bir önceki aya (Eylül 2023) göre iki katına çıktı. Karaganda Bölgesi Sıhhi ve Epidemiyolojik Kontrol Dairesi Başkanı Gulzhan Baygutanov, Bölgesel İletişim Servisi platformunda düzenlenen bir brifingde bu konu hakkında konuştu.

“8 Kasım 2023 itibarıyla 350 şüpheli kızamık vakası kaydedildi ve bunların 268’i laboratuvar tarafından doğrulandı. İnfeksiyona en duyarlı olanlar 14 yaş altı çocuklar ve bunların yarısından fazlasını da 1-4 yaş arası çocuklar oluşturmaktadır. Aynı zamanda aşılanmamış çocuklarda kızamık görülme oranının %85 olduğu kaydedildi” diye konuştu.

Kızamık orta kulak iltihabı, zatürre, ensefalit, menenjit, panensefalit gibi komplikasyonlara neden olabilir. Panensefalit, kızamıktan yıllar sonra ilerleyen, sakatlık ve ölüm riski yüksek, beyin hasarının en ciddi komplikasyonudur.

Kızamığa karşı en güvenilir koruyucu önlem aşılamadır. Aşı, hastalık durumunda komplikasyonlara karşı koruma sağlar.

Bu yılın ilk 9 ayında Karaganda bölgesinde bir yaşındaki 12 027 çocuğa ve altı yaşındaki 11 871 çocuğa kızamık aşısı yapıldı.

Ayrıca bölgede aşıları zamanında yapılmayan veya aşı verileri olmayan kişilere yönelik telafi aşılama faaliyetleri yürütülüyor. 1 Kasım 2023 itibarıyla bölgede aşılanmaya uygun 8591 kişiden 3721’i kızamığa karşı telafi aşısı kapsamına alındı.

Haber İçin Tıklayınız