Şifremi Unuttum

Dang Humması İçin Geliştirilen İlk İlaç Umut Veriyor


20 Ekim 2023

Johnson & Johnson ilaç şirketi tarafından sunulan verilere göre, ABD’de bir grup insan üzerinde yapılan küçük bir deneyde dang hummasına karşı geliştirilen antiviral ilaç virusun bir türüne karşı koruma sağlıyor.

Chicago’daki Amerikan Tropikal Tıp ve Hijyen Derneği Yıllık Toplantısında veriler sunulmadan önce, giderek artan bir tehdit oluşturan dang humması için şu anda spesifik bir tedavinin bulunmadığı ifade edildi.

J&J’da yeni ortaya çıkan patojenlerin araştırmalarını denetleyen Marnix Van Loock, ilaç hakkında “Dang hummasına karşı antiviral aktivite gösteren ilk ilaç” dedi.

İnsan deneylerinde bir aşıyı veya tedaviyi test etmek veya hastalığı daha iyi anlamak için sağlıklı gönüllüler araştırmacılar tarafından kasıtlı olarak patojene maruz bırakılırlar.

Dang humması sıklıkla asemptomatik olsa da, bazı hastaların yaşadığı eklem ağrısı ve spazmların şiddeti nedeniyle “kemik kırılması ateşi” olarak da bilinir. Asya’nın ve Latin Amerika’nın büyük bölümünde uzun süredir büyük dert olan bu hastalık, her yıl milyonlarca infeksiyona ve onbinlerce ölüme neden oluyor. İklim değişikliğine bağlı olarak sivrisineklere elverişli alanların artmasıyla birlikte sivrisineklerle bulaşan hastalığın daha da yayılması bekleniyor.

Haber İçin Tıklayınız