Şifremi Unuttum

Kamboçya’da 2016 Yılından Beri İlk Zika Virusu Olgusu Saptandı


23 Eylül 2023

Kamboçya Sağlık Bakanlığı 2016’dan bu yana görülen ilk Zika virusu olgusunu bildirdi. Hastanın, Kampong Thom eyaletinden yedi yaşında bir kız çocuğu olduğu bildirildi.

Kamboçya Sağlık Bakanlığına ait web sayfasında 23 Eylül 2023’te bildirilen olgu ile ilgili detaylar şu şekilde aktarılıyor:

“Kampong Thom eyaletinin Baray ilçesi, Chong Dong komünü, Popich köyünde Zika ile infekte 7 yaşında bir kız çocuğu tespit ettik. Çocuk, 18 Eylül 2023 günü saat 18.25’te Baray Santuk Sevk Hastanesi Çocuk Acil Servisi’ne kaldırıldı.

18 Eylül 2023’teki ilk belirtiler, yüksek ateş, kusma ve ishaldi. Doktor tedavi ettikten sonra kız iyileşti, kusma durdu. Doktor dang humması için hızlı bir test yaptı ancak sonuç negatif çıktı.

19 Eylül 2023’te bir örnek toplandı ve 20 Eylül 2023’te Pasteur Enstitüsü’ne gönderildi. 21 Eylül 2023’te açıklanan sonuçlarda Zika pozitifti.

Zika Virusu

Zika virusu çoğunlukla gün içinde ısıran Aedes sivrisinekleri tarafından bulaştırılıyor. Zika infeksiyonu olan kişilerin çoğunda hiçbir semptom görülmez. Semptomlar genellikle döküntü, ateş, artrit, kas ve eklem ağrısı ve 2-7 gün süren baş ağrısını içerir.

Hamilelik sırasındaki Zika infeksiyonu, mikrosefali ve diğer doğum kusurlarının yanı sıra erken doğum ve düşüklere de neden olabilir.

Her seviyedeki hızlı müdahale ekipleri ve Bulaşıcı Hastalık Kontrol Departmanından profesyonel görevliler, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla infeksiyon kaynağını araştırıyor.

Lütfen özellikle küçük çocuklar ve hamile kadınlarda sivrisinek ısırıklarını önleyin ve evin etrafını temizleyin. Yukarıdaki belirtilerden herhangi birinin görülmesi durumunda lütfen bir sağlık ocağına ve hastaneye başvurun.”

Haber İçin Tıklayınız