Şifremi Unuttum

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Aşısının Klinik Deneyi Başlatıldı: Oxford Üniversitesi


11 Eylül 2023

Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada kene kaynaklı Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA) virusuna karşı gönüllülere ilk kez bir aşı uygulandı. Dünya Sağlık Örgütü’nün gelecekte bir salgına neden olabilecek viruslarda öncelikli izleme listesinde yer almasına rağmen KKKA’nın henüz onaylanmış bir aşısı bulunmamaktadır.

ChAdOx2 KKKA aşısının 4 Ağustos 2023’te başlatılan klinik deneyi, aşının güvenliğini doğrulamayı ve bireylerin aşılama sonrasında nasıl bağışıklık geliştirdiğini anlamayı amaçlamaktadır.

Çalışma, Calleva Pediatri Bölümü Aşı İmmünolojisi Başkanı ve Aşı Bilimi ve İmmünoloji Profesörü  Teresa Lambe tarafından yürütülmektedir. Prof Lambe, Oxford/AstraZeneca COVID-19 aşısının ortak tasarımını yapmıştır ve son 5 yıldır ekibi tarafından benzer teknoloji kullanılarak KKKA’ya karşı aşı geliştirme çalışması yapılmaktadır.

Aşı, Oxfordshire bölgesinde 18-55 yaş arası sağlıklı gönüllülere uygulanmakta ve katılımcılara 12 hafta arayla iki doz aşı yapılmaktadır. Katılımcılar, aşıya verdikleri tepkiyi ve KKKA virusuna karşı antikor üretip üretmediklerini anlamak için önümüzdeki 12 ay boyunca yakından izleneceklerdir. Eğer antikor üretirlerse, bu çalışmayla KKKA’ya karşı yeni bir aşının ilk adımı atılmış olacak ve pandemiye hazırlık için bir kilometre taşı olacaktır.

Haber İçin Tıklayınız