Şifremi Unuttum

FDA, Bebeklerde RSV’yi Önlemek İçin Hamilelere Yönelik İlk Aşıyı Onayladı


21 Ağustos 2023

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), doğumdan altı aylık olana kadar bebeklerde solunum sinsityal virusunun (RSV) neden olduğu alt solunum yolu infeksiyonunu (ASYE) ve şiddetli ASYE’yi önlemek için hamilelerde uygulanmak üzere (Solunum Sinsityal Virusu Aşısı) Abrysvo’yu onayladı.

Hamilelerde kullanımı onaylanan ilk aşı olan Abrysvo, 32-36 haftalık gebelik döneminde kullanılmak üzere onaylanmıştır. Abrysvo kas içine tek doz enjeksiyon olarak uygulanır. FDA, 60 yaş ve üzeri bireylerde RSV’nin neden olduğu ASYE’nin önlenmesi için Abrysvo’yu Mayıs ayında onaylamıştı.

RSV, her yaş grubundan bireylerde solunum yolu infeksiyonlarına neden olan oldukça bulaşıcı bir virustur. Dünya çapında bebeklerde alt solunum yolu hastalıklarının en sık nedenidir. ABD’nin çoğu bölgesinde RSV dolaşımı mevsimseldir; genellikle sonbaharda başlar ve kışın zirveye ulaşır. Virus özellikle çocuklarda yaygındır ve çoğu kişinin iki yaşına gelene kadar RSV ile infekte olması beklenebilir. RSV çoğunlukla bebeklerde ve küçük çocuklarda soğuk algınlığına benzer semptomlara neden olsa da zatürre ve bronşiyolit (akciğerlerdeki küçük hava yollarının şişmesi) gibi ciddi ASYE’ye de yol açabilir. Bebeklerde ve çocuklarda RSV ile ilişkili ASYE riskinin en yüksek olduğu dönem yaşamın ilk yılıdır. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre RSV, ABD’de bebeklerin hastaneye kaldırılmasının önde gelen nedenidir.

Doğumdan altıncı aya kadar bebeklerde RSV’nin neden olduğu ASYE ve ciddi ASYE’yi önlemek için hamilelerin aşılanması konusunda Abrysvo’nun güvenliği ve etkinliği, devam eden, randomize, plasebo kontrollü uluslararası klinik çalışmalarda değerlendirilmiştir.

Haber İçin Tıklayınız