Şifremi Unuttum

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Pakistan’da Kurban Bayramından Beri Dört Can Aldı


6 Ağustos 2023

Pakistan’ın kuzeybatısında yer alan Hayber Pakhtunkhwa eyaletinde son bir buçuk ayda 14 kişiyi infekte eden ve dört kişinin ölümüne yol açan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)’ne karşı önleyici tedbirlerin alınması çağrısında bulunuldu. Sağlık Bakanlığının raporuna göre, KKKA vakaları Haziran sonunda Eidul Azha (kurban bayramı)’dan sonra bildirildi.

İnfeksiyon nedeniyle yaşamını yitiren iki kişinin Afgan uyruklu olduğu, diğer ikisinin Hayber aşiret ve Çarsadda bölgelerinden olduğu bildirildi.

Raporda, doğrulanan KKKA vakalarından üçünün Afgan uyruklu olduğu, beşinin Peşaver ilçesi, ikisinin Lakki Marwat ilçesi ve diğerlerinin Charsadda, Hayber ve Kohat ilçesi sakinleri olduğu belirtildi.

Uzmanlar, hastalığın keneler yoluyla hayvanlardan insanlara veya insandan insana bulaştığını, bu nedenle bayramlarda büyükbaş hayvan pazarlarında kurbanlık hayvanlarla temas sırasında insanlara kene yapıştığını bildirdiler.

Lady Reading Hastanesi eski tıp uzmanı Prof. Dr. Khalid Mahmood, sağlık personelinin hastalara bakım sağlanması sırasında KKKA açısından risk altında olduğunu, bu nedenle hastalığın önlenmesi için “standard önlemlerin yanında hasta izolasyonunun” şart olduğunu söyledi. Potansiyel olarak ölümcül olan hastalık için özel bir tedavinin bulunmadığını, bu nedenle önlenmesinin büyük önem taşıdığını dile getirdi. “Hastaların izolasyonu ve destekleyici yönetim, tedavinin temel dayanağıdır” dedi.

Prof. Dr. Khalid, KKKA’nın genellikle keneler tarafından bulaştığını, ancak hayvanların kesilmesi sırasında ve hemen sonrasında viremik hayvan dokularıyla temas yoluyla da yayılabileceğini söyledi.

Haber İçin Tıklayınız