Şifremi Unuttum

Finlandiya’da Toplam Beş Kürk Çiftliğinde Hayvanlarda H5N1 Kuş Gribi Tespit Edildi


16 Temmuz 2023

Finlandiya Gıda Kurumu tarafından, güney ve orta Pohlia’da bulunan dört kürk çiftliğindeki hayvanlarda H5N1 tipi yüksek derecede patojenik kuş gribi tespit edildiği doğrulandı. Bir kaç gün önce Kausti’deki bir kürk çiftliğindeki mavi tilkilerde bulunan ve bu yıl çok sayıda yabani kuşun toplu ölümüne neden olan virus türünün aynısı olduğu tespit edildi. Şu anda Finlandiya’da toplam beş kürk çiftliğinde hastalık saptanmış oldu.

Yeni eklenen çiftlik vakalarının ikisi Güney Ostrobothnia’daki Kauhava’da, biri Kausti’de ve biri Orta Ostrobothnia’daki Halsua’da bulunuyor. Kuş gribine mavi tilkilerin yanında, Kauhavala’daki başka bir çitlikteki vizonlarda da rastlandı.  Hayvanların hastalık ve ölüm nedenlerinin öğrenilmesi için Gıda Kurumu’na incelenmek üzere yetiştiriciler tarafından numuneler gönderilmişti.

Kürklü hayvanlarda görülen kuş gribi infeksiyonu söz konusu çiftliklerin hayvan hastalıklarıyla ilgili  kısıtlamalara tabi tutulmasını gerektirmiyor. Bununla birlikte, Gıda Kurumu, diğer yetkili kurumlar ve bölgelerdeki sağlık yetkilileri işbirliği içinde durumu izliyorlar.

Gıda Kurumu şu anda Finlandiya’nın farklı yerlerinden martıların toplu ölümlerinden alınan örnekleri inceliyor.

Haber İçin Tıklayınız